test

Sklanjanje Čavke je samo vrh ledenog brijega. Priča je mnogo mračnija i dublja

O tome da paraobavještajnim strukturama vladajućeg ražima ne ide sve po planu najbolje govore njihove panične, nekontrolirane reakcije i providno osmišljene konstrukcije čiji je cilj unijeti smutnju i zamagliti vid kako bi teže bilo razlučiti realne konture njihovog kriminala.

A, očiglednu treskavicu i groznicu izazvala je informacija o sklanjanju državnog tužioca Olega Čavke iz Odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH, koju je Raport prvi objavio.

S obzirom na to da je Olega Čavka bio jedan od tužilaca koji najviše zadaju glavobolje ovom paraobavještajnom mulju postavlja se logično pitanje – zašto ga preko svojih izlizanih propagandnih puškarnica i stranačkih botova odjednom brane!?

Prvi su u odbranu stali botovi, pa čak i oni koje je Čavka svojevremeno hapsio zbog širenja mržnje, a odmah nakon toga iz Slobodne Bosne – populističkog glasila, koje urednički luta bez kormilara pa se (kao lađa) naginje onom koji više ponudi – ispaljen članak, odnosno konstrukcija, koja ima za zadatak aboliranje Čavke i širenje fantazmagorija o tobožnjoj uroti protiv njega s jasnim političkim ciljem.

S obzirom na to da Raport kao jasno profiliran antirežimski medij smeta, glavni problem režima jeste kako ga svrstati pod nečiji navodno utjecaj. Nakon što su ispucali skoro cijeli spektar, odlučili su se vratiti na staru priču, pa Raport ponovo bezuspiješno poturaju Fahrudinu Radončiću.

U tu svrhu režim je na SB objavio članak u kojem iznosi konstrukciju o navodnoj sinhroniziranoj akciji Radončića i Raporta. SB tako laže da je Avaz prvi objavio vijest o sklanjaju Diane Kajmaković iz Odjela za organizirani kriminal (vijest je Raport prvi objavio), pa se preko te laži pokušava se dokazati navodno uigrano djelovanje, jer je nakon objave o Kajmakovićki, Raport objavio informaciju i o Čavki.

Dalje se navodi kako su prestupi zbog koji su i Kajmakovićka i Čavka sklonjeni ustvari bezazleni i da je bilo i gorih te se ukazuje da je sve to politički motivirano i planski skovano u nekim otuđenim centrima moći.

No, jedino što je politički motivirano u cijelom ovom kriminalnom trileru upravo je ovaj članak na SB čije laži nije teško razobličiti, pa krenimo redom.

Za Kajmakovićku je poznato da je isturena ruka Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e, čiji je osnovni zadatak bio da mu dostavlja informacije posebno iz istraga koje su proizilazile iz raspakivanja Sky aplikacije. Zato kanonada u njenu odbranu nije čudna. No, pravo pitanje je ono s početka ovog članka – Otkud u svemu tome Oleg Čavka i zašto ga sad režim tako grčevito brani?

Ustvari slučaj Čavka samo je vrh ledenog brijega, a priča je mnogo dublja i mračnija.

Čavka je, pored toga što je proganjao režimske botove, krivično tjerao i Osmicu, a ključni tzv. kapitalni predmet koji je imao u rukama i koji je danonoćno radio i istraživao bila je diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

Ovaj državni tužilac, kako je i poznato, hapsio je Osmicu, pretresao mu kuću, ispitivao njegovu imovinu, bankovne račune, sumnjičio ga za pranje para i krivotvorenje dokumenata. I sve je iznenada stalo.

Iako je Čavka imao čist predmet, bar kada je u pitanju diploma Mehmedagića, koja je prema svim dokazima i iskazima lažna, izmišljena i na prevaru izdata – već mjesecima se ne donosi nikakva tužilačka odluka.

Da tako i ostane potrudilo se nekoliko ljudi (jedan je visokopozicionirani predstavnik pravosuđa), o čemu je Raport dobio sve detalje, ali tu bi ugovorenu zavjeru, zanimljivu i međunarodnim predstavnicima i ambasadama, trebali ispitivati istražni organi.

Na tom sastanku na kojem su se poklopili razni političko-poslovni interesi izdejstvovano je da istrage protiv Osmice budu zaustavljene. I Osmica je bio miran, sve dok Čavka nije sklonjen zbog toga što ga krimosi spominju u Sky prepiskama.

Problem je sad, problem za Osmicu, taj što će predmete koje je radio Čavka sad dobiti neko drugi tužilac, što znači da je, narodski rečeno, džaba krečio i da je cijela akcija smirivanja Čavke bila je uzaludna.

Tako bi neko trebao završiti ono što Čavka nije htio, a Raport će narednih dana, u nastavcima, zbog interesa javnosti objaviti sve dokaze, iskaze i vještačenja koja je Čavka prikupio, ali očigledno nije imao snage prezentirati ih javnosti kroz sudnicu.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR