SKANDAL TRESE CRNU GORU: Procurio sadržaj prepiske sa Sky aplikacije -“Milo mi te viđet tu blizu Abaza, našeg brata, on gotivi nas”

Medojević je hapšen i 2016. godine zbog sumnje da je odgovoran za nestanak dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića. Ta istraga je obustavljena prije Medojevićevog hapšenja ove godine.

Jedno od hapšenja koja su dogodila u Crnoj Gori, zahvaljujući tome što je Europol crnogorskim institucijama dostavio djelove „SKY ECC“ komunikacija koji se odnose na djelovanje kriminalnih klanova u zemlji, a koje nije privuklo pretjeranu pažnju javnosti, bilo je hapšenje bivšeg načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, Dalibora Medojevića.

On je uhapšen 8. marta ove godine, po nalogu Specijalnog državnog tužioca, pod sumnjom da je pripadnik organizovane kriminalne grupe „Škaljari“ i da je osjetljive policijske podatke odavao vođi Škaljaraca Jovanu Vukotiću.

On je, prema sumnjama Tužilaštva, targetirao članovima suparničkog kavačkog klana šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića, kao policajca koji je navodno odao lokaciju u Kijevu gdje se skrivao vođa tog klana Radoje Zvicer.

Medojević je to radio tako što je u „SKY ECC“ aplikaciji koristio nadimak „Radonja“ (pod šifrom 1DB2F5), što je zapravo Radonjićev nadimak iz mladosti.

Istražiteljima je to predstavljalo dodatnu komplikaciju u istrazi, ali je Medojevića odao upravo Jovan Vukotić, kroz „SKY ECC“ komunikaciju vođenu od 02. februara do 8. marta 2021. godine.

Naime, Medojević je u to vrijeme još uvijek na čelu Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta i sa te funkcije se 03. marta 2021. godine pojavljuje na zajedničkoj konferenciji za medije Državnog tužilaštva i Uprave policije, a povod je bilo hapšenje više službenika MUP-a zbog zloupotrebe službenog položaja, u okviru predmeta koji se vodio pod nazivom „Granica“.

Osim Medojevića, press konferenciji prisustvuju tadašnji potpredsjednik Vlade i koordinator svih službi bezbjednosti Dritan Abazović, generalni sekretar MUP-a Rade Milošević, te osnovni državni tužioci u Podgorici Vukas Radonjić i Nikola Boričić.

Konferencija je počela 03. marta u podne, a istog dana u „SKY ECC“ u 16 sati i 14 minuta sa naloga GP6DYO, još ranije nesporno identifikovanog kao Jovan Vukotić, vođa OKG „Škaljari“, na nalog 1DB2F5 (Radonja) stižu poruke sljedeće sadržine:

16:14 – Milo mi te vidjeti tu blizu Abaza

16:14 – našeg brata

16:15 – Kad te krenulo sa ovim milicajcima nastavi sad na kotor desant treba napraviti treba abazu da kažeš ono i pokažeš mu sve on gotivi nas

16:15 – Čim čuje da su sa kavčanima odma će ih bar maći

16:16 – i tv i ko ono je ozbiljna organizacija

Pošto je iz Vukotićevih poruka bilo jasno je pratio press konferenciju i tim povodom se javio Medojeviću sa zahtjevima šta i kako dalje treba raditi u službama bezbjednosti, istražiteljima je bio olakšan put do identifikacije korisnika šifre 1DB2F5 na „SKY ECC“ aplikaciji.

Svakako, iz kompletne komunikacije Vukotića i Medojevića bilo je jasno da sa vođom Škaljaraca komunicira neko od visokopozicioniranih policijskih službenika, ali je zajedničko pojavljivanje Medojevića sa čelnicima Vlade i Tužilaštva navelo Vukotića da ga pohvali, a samim tim i oda.

Mportal objavio nove djelove prepiske:

Crnogorski istražitelji su registrovali brojne Vukotićeve poruke Medojeviću, koje su nedvosmisleno ukazivale na to da glavni Škaljarac komunicira sa nekim iz rukovodećeg kadra policije. Između ostalog, Vukotić više puta upozorava Medojevića da vodi računa da ga neko ne „provali“, pita ga kada će doći do smjene tadašnjeg SDT-a Milivoja Katnića, raduje se imenovanju Dejana Vukšića na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, pita Medojevića o različitim policijskim akcijama, informiše ga da od policije traži da se skinu sve kamere sa Donjeg puta (Dobrota, Kotor, gdje se nalazi Vukotićeva kuća), ali i zahtijeva od njega da prosljeđuje informacije čelnicima Uprave policije i Vlade i uputstva kako da postupaju u određenim situacijama.

Vukotić u komunikaciji sa Medojevićem pominje više službenika i funkcionera Uprave policije na višim i nižim hijerarhijskim položajima, navodeći da su mu neki od njih izvor informacija, a za neke se raspituje zašto su na tim pozicijama i konstatuje da to nije dobro. M portal neće objavljivati imena policijskih službenika iz ovog konteksta „SKY ECC“ komunikacije, uvažavajući specifičnost posla kojim se bave i prije svega cijeneći njihovu ličnu bezbjednost.

Dalibor Medojević je razriješen sa mjesta načelnika Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u početkom ove godine i do hapšenja 8. marta se vodio kao neraspoređen u Upravi policije. Medojević je hapšen i 2016. godine zbog sumnje da je odgovoran za nestanak dokaza koje je policija uzela tokom pretresa kuće Veselina Mujovića. Ta istraga je obustavljena prije Medojevićevog hapšenja ove godine.

Slobodnabosna.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR