Sindikat SIPA-e opleo po političarima: Nama ste vratili 85 KM, a sebi povećali plaće za 500 KM!

Iz Sindikata SIPA-e poslali su saopćenje u kojem se referiraju na povećanje plaća koje su dobili usvajanjem budžeta.

Sindikat SIPA-e ističe da im je plaća povećana za svega 85 KM, dok je političarima za čak 500 KM.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Svakog čuda tri dana dosta, prašina se slegla, a Vi od usvajanja Budžeta do danas niste poduzeli nikakve radnje da tu nepravdu ispravite iako ste to u diskusiji prilikom usvajanja Budžeta obećali.

Budžet institucija Bosne i Hercegovine, uz veliku buku i prašinu, usvojen je krajem prošlog mjeseca i pomenutim Budžetom, da vas napomenemo, zaposlenicima u institucijama Bosne i Hercegovine vratili ste iznos od 60 KM a policajcima iznos od oko 85 KM osnovne plate što ste nam uzeli davne 2009. godine, dok ste sebi uvećali primanja za oko 500 KM što približno čini platu jednog zaposlenika.

Što bi narod rekao: “Svakog čuda tri dana dosta”, prašina se slegla a Vi od usvajanja Budžeta do danas niste poduzeli nikakve radnje da tu nepravdu ispravite iako ste to u diskusiji prilikom usvajanja Budžeta obećali.

U vezi s navedenim, napominjemo Vas da je u proceduri na Domu naroda prijedlog izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojim se povećavaju koeficijenti uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine do koeficijenta 3 za 0,20 po koeficijentu, što u biti znači povećanje plate za najugroženije kategorije zaposlenike, vojnike, policajce do čina viši inspektor, državne službenike do pozicije stručni savjetnik linearno za iznos od oko 107,00 KM te Vas pozivamo da isti što hitnije usvojite i vratite barem malo povjerenja u ljude koji sjede u institucijama Bosne i Hercegovine te omogućite i nama da koliko toliko imamo normalna primanja za svoj rad.

Također, pozivamo predsjedavajućeg i sve ministre u Vijeću ministara da postupe u skladu sa Inicijativom o usklađivanju troškova prevoza i toplog obroka uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj dana 27.06.2022. godine kojom je zadužio Vijeće ministara da u roku od mjesec dana visinu naknade za prijevoz na posao i s posla uskladi sa prosječnim povećanjem litre goriva u poslednjih godinu dana te visinu naknade za ishranu tokom rada poveća sa sadašnjih 8,00 KM na 12,00 KM za svaki dan proveden na radu.

Usvajanjem Budžeta nisu riješeni problemi troškova dolaska na posao i odlaska s posla obzirom da naši uposleni i dalje izdvajaju sredstva od plate kako bi došli na svoje radno mjesto zbog čega se nadamo i očekujemo da će izvršna vlast postupiti po nalogu zakonodavne i realizovati pomenutu inicijativu do kraja ovog mjeseca”, navodi se u saopćenju za javnost koje potpisuje Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR