SELO MATIĆI – OSVETA ZA OLUJU

Na današnji dan 1995. kao osvetu za Oluju susjedni Srbi su iznenada granatirali selo Matići kod Orašja. Jedna od granata je usmrtila osmero djece na igralištu. Ovakve slične osvete dešavale su se diljem BiH.

Objava služi kao podsjetnik da rat nakon Oluje nije završio za sve.

Granate su bili iznenadne jer već mjecima nije bilo pucnjave na crti bojišta. Za ovaj zločin nije nitko kažnjen, niti je istraga opće pokrenuta od strane RS iako počinjeti i dalje žive u neposrednoj blizi i čak se neslužbeno zna poimenice tko su.

Hrvatski mediji nažalost o ovim događajima rijetko pričaju kao i o ubojstvu 458 hrvatskih civila, uglavnom starijih osoba, nakon “Operacije Koridor” 1992. godine u Bosanskoj Posavini. Za te zločine nitko nije odgovarao, iako su neki od generala tzv. RSK (npr. Mile Novaković) izravno bili uključeni u zločinačke operacije. Sveukupno je oko 140,000 Hrvata etnički očišćeno iz Bosanske Posavine. Ovdje pričamo o ljudima koji nisu htjeli niti su bili spremni za rat.

Ako netkog zanima šta je jedno malo selo Matići u Bosanskoj Posavini prolazilo može pročitati ovdje.

Sličnu i puno goru sudbinu su imala mnoga druga posavska sela. Za primjere bih naveo susjedno selo Vidovice koje je 1992. godine okupirano. Tamo je ubijeno desetak civila te su minirane dvije crkve i svaka pojedina kuća da selo nestane sa lica zemlje.

Da se ne zaboravi.

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR