SDA=Stranka Duginih boja. Čestitke!

Vijeće ministara usvojilo je LGBTI akcioni plan za Bosnu i Hercegovinu 2021-2024 s ciljem poboljšanja stanja ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba u zemlji.

Zanimljivo je da je ovo podržala i SDA koja čini Vijeće ministara zajedno sa svojim koalicionim partnerima SNSD-om, HDZ-om i DF-om.

Inače, SDA je jedna od glasnijih u širenju homofobije, pa su zbog održavanja Parade ponosa u Sarajevu danima orgijali i napadali Vladu Kantona Sarajevo.

No, izgleda da pušu neki drugi vjetrovi i da su dugine boje stigle i do SDA.

Čak su i iz Naše stranke pozdravili usvajanje ovog plana i naglasili da se nadaju da neće biti samo slovo na papiru.

“Kršenje ljudskih prava i sloboda postala je norma u BiH. U takvoj realnosti, ohrabrujući je svaki korak na dugom putu osiguravanja slobodnog i sigurnog društva za sve građanke i građane. Najviše ovih koraka prave aktivisti i aktivistice koji se godinama bore za društvo jednakih šansi. Povorka ponosa koju su upravo ti aktivisti i aktivistice organizovali, služi kao pritisak na vlast i protest je koji, očito, ima efekta.

Pozdravljamo usvajanje LGBTI akcionog plana za našu zemlju. Godinama govorimo da ljudska prava nisu švedski stol, drago nam je da Vijeće ministara bar ovom odlukom to institucionalno potvrđuje. Ovaj korak, ako ne bude samo slovo na papiru, našu zemlju približava onim državama u koje odlaze oni koji je napuštaju – zemlje gdje su svi ravnopravni. Političari i političarke koje su načelno za EU integracije često to ne potvrđuju glasanjem kada su EU pitanja na stolu, drago nam je da to ovaj put nije slučaj”, poručili su iz Naše stranke.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR