SDA ginekolog postao poštar

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) svoju kandidatsku listu za predstojeće Opće izbore u oktobru predala je i Stranka demokratske akcije (SDA), a tim povodom se medijima obratio i generalni sekretar ove stranke Halid Genjac.

Genjac je istakao da je SDA najjača stranka u BiH koja ima najjaču infrastrukturu te se, shodno tome, na kandidatskim mjestima nalazi i najveći broj kandidata.

“Prijavili smo kandidate za sve nivoe izbore, tako da se ukupno na kandidatskim listama nalazi 506 kandidata. Od toga je 450 kandidata u FBiH – od kantonalnih skupština, parlamenta federacije do državnog nivoa. Na prostoru entiteta RS nalazi se 56 kandidata”, rekao je Genjac.

On se pohvalio i obrazovnom strukturom kandidata koji se nalaze na izbornim listama, dodajući da je, između ostalih, i 66 posto visokoobrazovanih kandidata.

“Struktura liste jeste da je preko 40 posto žena, preko 30 posto mladih, 66 posto je visokoobrazovanih, četiri posto doktora nauka, oko 15 posto magistranata. Ostali procenat kandidata je sa srednjom stručnom spremom”, pojasnio je Genjac.

Generalni sekretar SDA prokomentarisao je poziv lidera HDZ-a Dragana Čovića da bošnjačke stranke, na predstojećim izborima, ne kandiduju Hrvate nazivajući to “anahronim pozivom”.

“Taj poziv je anahron. Poziv ne uvažava odredbe zakona BiH, prije svega Izbornog zakona, ne uvažava konvencije i sve ono što je u oblasti izbronog procesa mjerodavno”, kaže Genjac dodajući da je potpuno legitimno da svaka stranka u BiH kandidira sve narode.

Naglašava i da SDA na svojim listama ima i kandidate iz redova i srpskog i hrvatskog naroda i da, gdje god je bilo potrebno da se predlože kandidati redova tih naroda – tako su i uradili.

Pressmediabih.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR