Sandra Benčić: ‘Neprijavljena ogrlica od pola milijuna eura najmanji je problem koji Hrvatska ima s vlasnikom PPD-a’

Pavao Vujnovac, moćni biznismen koji preko holding kompanije Energia naturalis upravlja s 20-ak tvrtki, zaustavljen je krajem lipnja na zagrebačkom aerodromu s neprijavljenom ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata vrijednom 507.436 eura, odnosno 3.812.421,47 kuna. Carina mu je zbog toga izrekla prekršajnu kaznu od 50.000 kuna.

Inače, u sklopu sustava Energia Naturalis, čiji vlasnik je 48-godišnji Vujnovac, posluje Prvo Plinarsko društvo. Prije desetak godina bila je to prilično nepoznata tvrtka iz Vukovara, s oko 50 milijuna kuna prihoda 2011. godine, da bi od tada prerasli u jednu od moćnijih kompanija u Hrvatskoj.

Danas je njegov slučaj komentirala saborska zastupnica Sandra Benčić. “Zaista je nevjerojatno da netko toliko moćan i bogat skriva nakit na carini i ne prijavljuje ga. Međutim, to je najmanji problem koji Hrvatska ima s Vujnovcem i PPD-om, postoje puno veći”, kazala je.

Izuzetno velik utjecaj u plinskom biznisu

Zatim je nabrojala koji su to, po njoj, problemi. “To je njihov izuzetno velik utjecaj u plinskom biznisu, činjenica da su ekskluzivni zastupnik Gazproma, da su umjesto HEP-a dobili kapacitete na Krku, činjenica da su kao privatna firma i zastupnik Gazproma u energetskom savjetu Vlade…”, kazala je.

“O drugim biznisima i investicijama, kao i zauzimanju velikog udjela tržišta u prehrani, poljoprivredi, a sada i u turizmu, o tome ćemo kad budemo imali više vremena”, dodala je Benčić.

PPD je uprihodio preko 20 milijardi kuna

Inače, prema izvješću za 2021. godinu, prihodi PPD-a iznosili su 20,9 milijardi kuna. Prije pet godina Gazprom ih je izabrao za lokalnog partnera te su potpisali desetogodišnji ugovor o distribuciji plina i time dodatno učvrstili svoju poziciju.

Vujnovac je novcem od plina krenuo širiti svoj utjecaj i na ostale segmente hrvatskog gospodarstva, pa sada Energia Naturalis, u svom portfelju ima luke, željezničkog cargo prijevoznika, u partnerstvu s INA-om su ušli u kutinsku Petrokemiju, a zanimljivo je da su ušli i u vlasničku strukturu Fortenove – bivšeg Agrokora.

Telegram.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR