Sačuvaj nas Bože kuge, gladi i Novalićeve vlade

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu koja sadrži niz mjera usmjerenih podršci stanovništvu posebno pogođenom rastom potrošačkih cijena.

Ovom Uredbom se određuje novčana podrška:

penzionerima, pripadnicima boračkih populacija, primaocima stalne novčane i druge materijalne pomoći, te civilnim žrtvama rata i neratnim invalidima.

Kako je i ranije najavio premijer FBiH Fadil Novalić, Predviđeno je da ove kategorije dobiju novčanu pomoć u iznosu od 100 KM.

“Raste nam broj zaposlenih, a nisu nam samo prihodi rasli. Naša je obaveza da pomažemo stanovništvu, koje je najviše pogođeno”, kazao je Novalić na početku izlaganja.

Pozvao je i niže nivoe vlasti da pomognu ugroženim stanovništvima tako što će i na općinskom nivou reagirati.

“Isto se to odnosi i na kantone. Kantoni su dobili 200 miliona maraka, da i oni prepoznaju i donesu mjere. Mi se svi moramo uhvatiti za ruke i pomoći one stanovnike koji sami ne mogu savladati situaciju. Podijelit ćemo pomoć na 331.000 stanovnika. U prvom redu mislim na penziornere, korisnike boračkih nadoknada, te 53.000 osoba sa invaliditetima, i dio uredbe se odnosi na mogućnost isplate jedne plaće bez plaćanja obaveza”, podvukao je Novalić.

On je pozvao da svi ostali kantoni slijede primjer iz Tuzlanskog kantona koji će uz julske penzije dobiti po 100 KM jednokratne pomoći.

“Neka i ostali kantoni slijede njihov primjer”, dodao je Novalić.

Također će Direkcija robnih rezervi FBiH biti zadužena da putem Crvenog krsta/križa osigura pakete pomoći osnovnih životnih namirnica, u visini šestomjesečne potrošnje.

Uredbom se, također, predlaže poslodavcima da svojim uposlenicima isplate jednokratne podrške u visini prosječne neto plate u Federaciji BiH. Sva preduzeća koja to učine, Vlada FBiH će osloboditi plaćanja doprinosa na ove isplate svojim radnicima.

Radiosarajevo.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR