Ruski zločinci imaju samo riječi hvale za hrvatskog Vladka Mačeka!

Predsjednik RH Zoran Milanović jučer je rekao da nije upoznat s idejom europskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Europi, ali je “ne podržava”.

“Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. To je dovođenje rata u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni i to je to”, rekao je.

Ako bi Ministarstvo obrane RH bilo suglasno s takvom idejom, Milanović im unaprijed kaže: “Ne idimo u to.” “Kao vrhovni zapovjednik (OS RH) to neću odobriti”, poručio je. Dodao je da na ratu u Ukrajini profitiraju mnogi, primjerice “politički paraderi”.

“Milanović se protivi obuci militanata”

Milanovićeve izjave masovno su prenijeli ruski mediji. Ruska državna novinska agencija TASS prenijela je njegove izjave, a agencija RIA Novosti je dodala i da je Milanović ranije “naglasio da su Rusija i Hrvatska postale neprijateljske države i izrazio zabrinutost zbog te činjenice”.

Ruski Interfax piše da je, prema pisanju medija, hrvatska vlada ponudila EU obuku za ukrajinske vojnike.

Regnum piše da se Milanović protivi “obuci kijevskih militanata u Hrvatskoj” te da ne podržava “pretjerano miješanje u sukobe na teritoriju bivše Sovjetske Socijalističke Republike Ukrajine”. Regnum podsjeća i da je bivši hrvatski nogometaš i reprezentativac Tomislav Dujmović prije tjedan dana rekao da je Milanović zauzeo stranu Rusije i da sukob promatra objektivnije nego premijer Andrej Plenković.

Milanović se usprotivio obuci vojnika, ali i slanju oružja u Ukrajinu zbog opasnosti da hrvatska vojska ostane bez oružja, piše MKRU. Milanović bi na slanje oružja pristao u slučaju da se to Hrvatskoj kompenzira, dodaju.

“Milanović potvrdio da NATO sudjeluje u sukobu”

Televizijska kuća SEV piše da je Milanović kritizirao NATO savez i prenosi njegovu izjavu da je “hrvatska obrana na prvom mjestu, a onda dugo, dugo ništa, onda NATO, a ona sve treće”.

“Hrvatski predsjednik potvrdio da NATO sudjeluje u sukobu u Ukrajini”, piše na portalu Iz.ru.

Milanovićeve izjave je prenio i Kommersant koji fokus stavlja na izjavu da bi obuka ukrajinskih vojnika predstavljala uplitanje Hrvatske u rat u Ukrajini.

Ruska Gazeta piše da je, pored Milanovića, ovu ideju odbio i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Index.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR