Rumenko ga primao i od Bin Ladena

Princ Charles prihvatio je isplatu od milijun funti (oko 1,2 milijuna dolara) od obitelji Osame bin Ladena, otkriva The Sunday Times. Pozamašnu svotu princu od Walesa osigurali su Bakr bin Laden, patrijarh bogate saudijske obitelji, i njegov brat Shafiq, polubraća osnivača al-Qaide koji je organizirao terorističke napade na SAD 11. rujna.

Sin kraljice Elizabete II sastao se s Bakrom (76) u Clarence Houseu u Londonu 30. listopada 2013., dvije godine nakon što su Osamu bin Ladena u Pakistanu ubile američke specijalne snage. Charles je prihvatio uzeti njegov novac iako su se tome protivili savjetnici u Clarence Houseu i dobrotvornom fondu Prince of Wales (PWCF).

Navodno su neki bliski savjetnici izričito molili princa da vrati sporan novac. Upozoravali su ga kako bi “nacija bila zgrožena kad bi takva vijest dospjela u medije”.

  • To ne bi bilo dobro ni za koga, da se sazna da je princ primio novac od obitelji počinitelja najgoreg terorističkog napada u povijesti. Ako se prinčevo ime pojavi u istom kontekstu s teroristima, šteta će biti nemjerljiva – navodno su govorili suradnici.

Jedan insajder iz palače rekao je kako je postojala velika bojazan da će takva skandalozna isplata potkopati prinčev i ugled dobrotvorne organizacije: “Postoje i drugi izvori novca u svijetu”.

No, Charles je navodno smatrao kako bi bilo previše neugodno vratiti donaciju braći.

  • Bojao se da će bin Ladenovi posumnjati u pravi razlog takvoga čina – rekao je izvor blizak princu.

Sir Ian Cheshire, predsjedavajući dobrotvornog fonda Prince of Wales (PWCF), izjavio je kako je petero povjerenika u to vrijeme u potpunosti pristalo na donaciju, to su bili Amelia Fawcett, financijerka koja predsjeda Kew Gardensom; Sir Michael Rake, bivši šef British Telecoma; John Varley, bivši izvršni direktor Barclaysa; Kenneth Wilson, akademik; i William Nye, Charlesov tadašnji glavni privatni tajnik.

Drugi izvor otkrio je kako je jedan povjerenik, identificiran kao Varley, ipak iskazao “razumnu zabrinutost” prije nego što je donesena konačna odluka odbora. Na pitanje kad je odobrena sporna donacija, odgovorio je: “To se dogodilo nakon što su sredstva položena na bankovni račun PWCF-a u Couttsu. Prvo su stavljena na čekanje, a zatim se o tome raspravljalo, što je u skladu s pravilima Komisije za dobrotvorne svrhe”.

The Sunday Times piše kako nema naznaka da su Bakr ili Shafiq bin Laden sponzorirali ili bili umiješani u terorističke napade. Kao polubraća, s Osamom bin Ladenom povezani su preko svojega oca, Mohammeda bin Awada bin Ladena, milijardera rođenoga u Jemenu, koji je postao najbogatiji Saudijac izvan kraljevske obitelji nakon što je osnovao BinLadin Group, građevinski konglomerat sa sjedištem u Džedi. Mohammed bin Awad poginuo je u zrakoplovnoj nesreći u dobi od 59 godina 1967., kad je Osami bilo 10 godina.

Bakr je preuzeo tvrtku, ali doživio je pravi debakl 2015. nakon nesreće na jednom od njegovih projekata koja je rezultirala smrću 100 ljudi. Dvije godine kasnije, saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman dao je uhititi Bakra i dvojicu njegove braće, Saada i Salaha, u velikoj antikorupcijskoj akciji. Svi su bili zatvoreni u Ritz Carltonu, a Bakr je pušten na slobodu prošle godine.

Povezanost obitelji bin Laden s dobrotvornim ustanovama princa Charlesa nikad se dosad nije spominjala u javnim dokumentima. Inače, dobrotvorne organizacije nisu u Britaniji dužne otkrivati svoje donatore.

Ovo otkriće procurilo je u javnost mjesec dana nakon što je objavljeno kako je Charles prihvatio kovčeg s milijun eura u gotovini od bivšeg katarskog premijera Hamada bin Jassima bin Jabera Al Thanija.

Prinčev glasnogovornik svojedobno je tvrdio kako Charles nema službenu ulogu unutar dobrotvornog fonda Prince of Wales (PWCF), iz kojega pak tvrde kako Charlesa s vremena na vrijeme samo konzultiraju. Glasnogovornik također kaže kako sve prinčeve dobrotvorne organizacije “rade neovisno o njemu, a za sve operativne i upravljačke dužnosti odgovorni su isključivo Charlesovi povjerenici. Oni imaju obvezu održavati neovisnost dobrotvorne organizacije, čuvati njezin ugled i provesti dubinsku analizu svih pristiglih donacija.

A prema pisanju The Sunday Timesa, Charles se i u listopadu 2001., samo dva tjedna nakon napada 11. rujna, sastao s Bakrom kako bi s njim “razgovarao o islamskoj vjeri”. Prema izvješću o njihovu prvom susretu 2000. godine, njih dvojicu upoznao je princ Khalid Al-Faisal Al-Saud, treći od osmorice sinova pokojnog kralja Faisala bin Abdul Aziza Al-Sauda. Susret se dogodio na večeri na kojoj su se prikupljala sredstava za Oxfordski centar za Islamske studije, čiji je Charles pokrovitelj.

Inače,obitelj bin Laden formalno se odrekla Osame prije nekoliko desetljeća. Dana 19. rujna 2001., 13 članova obitelji napustilo je Sjedinjene Američke Države.

Valja napomenuti i kako ovo nije prvi put da je princ Charles upleten u skandal sa saudijskim donatorima. Lani je The Sunday Times otkrio kako je princ na privatnoj ceremoniji u Buckinghamskoj palači dodijelio Red Britanskog Carstva (CBE) drugom saudijskom biznismenu sa sjedištem u Džedi, Mahfouzu ​​Mareiju Mubaraku bin Mahfouzu.

Mahfouzu je navodno bilo rečeno kako će “dobiti posebno prijateljstvo i čast” ako zauzvrat da milijune u donacijama. Slučaj je završio pod istragom londonske Metropolitanske policije, a Charles, koji je sa spomenutim biznismenom održao sastanke u Londonu i Rijadu, zanijekao je bilo kakvu upletenost i saznanja o “prodaji časti”.

Jutarnji.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR