Respiratori, vaučeri,…

Turistički vaučeri trebali bi početkom augusta biti u ponudi građanima Federacije BiH, a na negativne elemente odluke Federalne vlade o izdvajanju pomoći turističkom sektoru ukazao je ekonomski analitičar Admir Čavalić. Upozorava da je na pomolu potencijalna afera.

Kao što poznato, Vlada Federacije BiH 16. juna ove godine je donijela odluku o izdvajanju pet miliona KM u sklopu pomoći turističkom sektoru, od čega će dva miliona maraka biti utrošena u vidu vaučera od po 200 KM za stanovnike u ovom bh. entitetu.
Svi koji budu željeli dobiti taj novac trebaju rezervisati turističku uslugu u vrijednosti minimalno 250 KM. To znači da bi građanin za taj rezervisani iznos platio samo 50 KM, jer bi od vlade dobio spomenutih 200 maraka. Kupovina aranžmana i iskorištavanje vaučera vršit će se putem online platformi koje već nude aranžmane za putovanja i odmor.

FBiH ne može imati “turističke vaučere”

Međutim, prema analizi ekonomskog analitičara Admira Čavalića, nekoliko je problema i otvorenih pitanja koja se jednostavno ne mogu zanemariti, a kada je riječ o turističkim vaučerima u Federaciji BiH.

“Namjerno ili nenamjerno, građani FBiH se dovode u zabludu u vezi ‘turističkih vaučera’. Prije svega, u slučaju FBiH, za razliku od susjedne Srbije, nema ‘vaučera’, odnosno ne postoji, niti je planirano postojanje dokumenta koji bi se mogao zvati ‘vaučerom’, a koji bi garantovao građanima da mogu uživati u turističkih potencijalima koje nudi veći bh. entitet”, kaže Čavalić.

Shodno dostupnim informacijama, kako kaže Čavalić, imamo klasičan transfer sredstava ka pravnim licima, odnosno konkretno online platformama koje nude turističke aranžmane.

Upravo su, kako naglašava, navedeni korisnici ovog programa, što se i decidno navodi “registrovanim u FBiH koje, pored ostalih aktivnosti, posluju kao internet servisi za prodaju turističko-ugostiteljskih usluga.”

“Ukoliko bi se zaista radilo o vaučeru, onda bi se oni izdavali u formi dokumenta (print ili elektronski) građanima, a koji bi ga onda mogli potrošiti shodno vlastitom izboru na turističku ponudu FBiH. Međutim, u našem slučaju se dva miliona KM distribuira ka pravnim licima koji onda mogu napraviti diskont cijene turističkog aranžmana koji je samo dio njihove ponude. Riječ je o potpuno različitom konceptu i zbog toga smatram da ovo ne treba zvati ‘vaučerima’ jer tako dovodimo u zabludu širu javnost”, smatra Čavalić.

Korisnici transfera navedeni i prije objave javnog poziva

Problematičnim vidi i to što su se korisnici ovog transfera novca naveli i prije objave javnog poziva. Riječ je, kako je on ustvrdio, o korisnicima, odnosno platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH.

“To nas dovodi u potencijalnu aferu turističkih vaučera u okviru koje su se unaprijed naveli korisnici javnog poziva, i prije nego li je isti objavljen. Zamislite sada da se objave rezultati javnog poziva i dobijemo date korisnike? Na kraju, postoji opasnost od inflacije cijena turističkih aranžmana od online platformi. Ukoliko je neki aranžman koštao 600 KM, sada će možda biti 800 KM, ali će se kroz nešto što se krivo zove ‘vaučerom’, spustiti na početnu cijenu od 600 KM. Vrlo je vjerovatno da do ovoga dođe. Sve u svemu, svjedočimo potencijalnoj aferi te je ako se tako posmatra, nebitno što ovaj program kasni, odnosno što će se možda realizovati krajem ljeta”, zaključio je Čavalić.

Resorna ministrica Edita Đapo rekla je ranije za Klix.ba kako se nada da će sve zakonom određene procedure biti završene do kraja jula kako bi vaučeri bili operativni početkom augusta ove godine.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR