Rektor Rifat Škrijelj: SDA godinama uništava i ugnjetava UNSA i oni sad nešto pričaju!?

Univerzitet u Sarajevu prema julskom izdanju Webometricsovog rangiranja se nalazi na 1714. mjestu na svjetskoj listi u ukupnom poretku od više od 30.000 univerziteta. Ovi podaci pokazuju da je od posljedneg rangiranje UNSA ‘pala’ za 35 mjesta.

Ranking Web ili Webometrics je najveća akademska rang lista visokoškolskih ustanova koja svakih šest mjeseci nudi nezavisne, objektivne i korisne informacije o učinku univerziteta iz cijelog svijeta, sarajevska SDA jedva je dočekala ovu informaciju kako bi uputila kritike.

Poruka za one što se ‘brinu’

Rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj u razgovoru za Raport kazao je zbog čega se nastavio pad vrijednosne kvalifikacije ove institucije te koji su faktori utjecali na to.

Podsjetimo, na posljednoj listi Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1714. mjestu, dok je drugoplasirani iz naše zemlje Univerzitet u Banjoj Luci na 2769. mjestu u svijetu.

“Univerzitet u Sarajevu je na zadnjem rangiranju za nekih 35 mjesta se pomakao sa te liste u negativnom smislu, što je potpuno minoran pad kojem se pridaje prevelika važnost. Pridaje se puno veća pažnja nego kada smo od 2018. do 2020. napredovali za preko 800 mjesta. Podsjećam, one koji toliko danas brinu o Univerzitetu da kada sam došao na mjesto rektora 2016. godine bili smo na 1820. mjestu. Iza toga smo imali silaznu putanju zbog promjenjenih kriterija rangiranja u Webometricsu”, istaknuo je Škrijelj.

Dodao je kako ima nekoliko faktora koji utječu na rang listu te da ima posebnu poruku za sve one koji izražavaju, kako on kaže, ‘toliku zabrinutost’.

“Imali smo pad koji se nastavio i tokom 2017. sve do jula 2018.godine, kada smo imali lošiju poziciju i bili smo 2361. Nakon toga smo poduzeli niz ključnih koraka na Univerzitetu, ali i stabilizirali su se i kriteriji Webometricsovi. Potom, ti kriteriji nisu se mijenjali naredne dvije godine u značajnijoj mjeri. Tako smo upravo prema tim kriterijima iz 2018.godine do 2020. kao Univerzitet ostvarili napredak do 1468. mjesta. Oko 830 mjesta smo napredovali. Jedini Univerzitet u BiH koji se nalazi ispod 2000.mjesta, ali ovaj put od 31 hiljadu rangiranih univerziteta u svijetu”, kazao je Škrijelj.

Istaknuo je da kada je počeo mandat kao rektor da je tada bilo rangirano oko 28 hiljada univerziteta.

“UNSA se u zadnjih godinu dana nalazi u oko 5.7 procenata najboljih Univerziteta u svijetu. Za sve one koji izražavaju toliko zabrinutotst ohrabrujuće im poručujem da ne treba da se brinu. Savjetujem im da institucije koje oni vode balansiraju između 5 i 5.7 procenta u svijetu, a i mogu i da nazovu Univerzitet da im pokažemo kako se to radi”, kazao je Škrijelj.

Priča o rangiranju

Rektor se između ostalog osvrnuo i na potrebne elemente koji bi pomogli da Univerzitet u Sarajevu bude još bolje rangiran, te kazao koliku funkciju u cijelom sistemu ima i država.

“Što se tiče našeg položaja na Webometricsu, to se stanje stalno mijenja. Moguće da još padamo, ali i da budemo još bolje rangirani na listi. Do pada je dovelo nekoliko faktora. Prvo zaboravljamo da smo imali online nastavu i da je veliki broj međunarodnih konferencija otkazan, jednostavno se nisu održavali. Koronavirus je negativno i nas utjecao, te konferencije su izostale i to se poprilično odrazilo ona Univerzitet u Sarajevu. Potom, ne rangiramo se samo na osnovu naučnih postignuća tokom protekle tri godine, već na osnovu naučnih postignuća koja su ostvarena godinama ranije. Priča o rangiranju je mnogo složena. U januaru smo bili na 1679. mjestu, a sada na 1714. Kada bi nam BiH po svim kriterijima bila među 5.7 posto država u svijetu, mi bi smo bili sretna nacija pogotovo kada je riječ o vladavini prava. Tada bi bilo puno manje korupcije, kriminala i svega ono što zaokuplja bh. društvo”, kazao je Škrijelj.

Škrijelj je također u razgovoru za Raport.ba kazao i da je glavni cilj UNSA-e da do 2024. godine bude među hiljadu najboljih univerziteta u svijetu.

“Ono što je UNSA mogla da uradi, mi smo uglavnom postignuli, jer te kriterije ne određujemo mi nego institut koji vrši rangiranje u Španiji. Mi možemo samo po tim kriterijima posložiti stanje na Univerzitetu, što smo u dobroj mjeri i uradili. Naše nastajanje je da se nađemo među 1.000 najboljih univerziteta u svijetu, to znači među tri posto do 2024. godine. Htio neko shvatiti ili ne, mi se nalazimo negdje u oko 5,7 posto najboljih univerziteta u svijetu. Treba mnogo više da se poradi na investiranju u nauku kako bi naši istraživači imali mnogo više prostora za istraživanje, ali treba nam i mnogo više novca za stipendiranje stranih studenata kako bi našu internacionalnu vidljivost popravili. Ima još mnogo kriterija koje moramo ispuniti, ali nije sve ni do univerziteta. Bit će tih padova i uspona još”, kazao je Škrijelj.

Međutim, zanimljivo je da vijest o padu Univerziteta za 35 mjesta na rang listi odmah izazvala reakcija opozicije u Kantonu Sarajevu, na čelu sa SDA. Okrivili su Trojku za lošije poslovanje UNSA-e zajedno na čelu sa Škrijeljom, evo kako on to komentira:

“SDA od 2017.godine pokušava da nanese što je više moguće štete Univerzitetu u Sarajevu. Imali smo udare i od SDA i od njegovih kadrova. Ima li smo tih problema sa njima. Oni su neki dan jedva dočekali da je čuju da je UNSA za 35 mjesta pao i odmah su objavili da smo krenuli padati u kandžama ‘Trojke’. To nema veze sa istinom. Trenutna vladajuća opcija u Kantonu Sarajevu nam je posvećena maksimalno i to što kadrovi SDA pokušavaju da urade je kontinuitet zadnjih pet godina. Njihova opredjeljenost da napadaju UNSA i moju malenkost neće iznjedriti na dobro. Oni koji su godinama ugnjetavali došli su da pričaju, a ne mogu dokazati to što govore”, zaključio je Škrijelj za Raport.ba.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR