Razbuktao se požar na Blidinju, izmiče kontroli

Požar velikih razmjera na planini Čvrsnici u Parku prirode Blidinje u sjevernom dijelu Hercegovine u ponedjeljak je izmaknuo kontroli i širi se golemom brzinom gutajući pred sobom gustu šumu zbog čega će ga jedino biti moguće ugasiti iz zraka.

Požar koji je zahvatio Čvrsnicu tijekom nedjelje vatrogasci su stavili pod kontrolu, no on se u večernjim satima ponovno aktivirao, a tijekom dana razbuktao.

Požar je buknuo na lokaciji Ćužića kuk, a kako je priopćeno iz Uprave civilne zaštite ŽZH požar nije rezultat ljudske nepažnje s obzirom na to da je buknuo na lokaciji koja se nalazi na izrazito nepristupačnom terenu već je nastao uslijed udara groma.

Riječ je o lokaciji koja je udaljena dva sata od staze na Blidinju, a vatrogasci i planinari koji su do požara stigli s naprtnjačama vode, probijali su se čak tri sata.

U gašenju požara sudjelovali su planinari iz Posušja, Žepča i Tomislavgrada koji su boravili na skupu planinara u Masnoj Luci, vatrogasci JVP-a Posušje, DVD-a Rakitno, te pripadnici HGSS-a Posušje i GSS-a Grude.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe iz Posušja Mario Čutura ocijenio je u izjavi za medije kako prijeti velika ekološka katastrofa.

„Požar na Blidinju izmiče kontroli. Gori gusta borova šuma. Teren je posve nepristupačan“, rekao je Čutura.

Prema priopćenju Uprave civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke požar se širi prema jugu u pravcu vikend naselja u parku prirode Blidinje.

Tijekom dana vlasti u BiH zatražile su pomoć od Republike Hrvatske sa slanjem kanadera u gašenju požara na više nepristupačnih lokacija u Hercegovini.

Gasiteljima ne idu na ruku najave meteorologa da slijedi tjedan s temperaturama zraka oko 40 stupnjeva Celzija.

Iz Hrvatskog planinarskog društva Pločno – Posušje danas je upućen poziv prema svim njihovim članovima i drugim planinarima koji mogu da dođu i pomognu nositi vodu do požara.

Helikopterske posade Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od proteklog vikenda borile su se i iz zraka gasile požare koji su aktivni na lokalitetima Boračko jezero u općina Konjic i Blizanci kod Čitluka.

Angažman je nastavljen i u ponedjeljak 18. srpnja 2022. godine u rejonu Boračkog jezera. Dva helikoptera opće namjene UH-1H-II i jedan tipa UH-1H iz sastava 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH bili su na raspolaganju za gašenje požara na navedenim lokalitetima.

Na požarište u području Boračkog jezera u subotu, 16. srpnja, izbačena su ukupno 22 vedara, odnosno 16,5 tona vode, a na požarištu Blizanci istog dana izbačena su 24 vedra, to jest 18 tona vode. Sutradan, 17. srpnja na požarište kod Boračkog jezera bačeno je ukupno 20 vedara, odnosno 15 tona vode. Tijekom ponedjeljka, 18. srpnja, helikopteri su ponovo angažirani u području Boračkog jezera, gdje je i izbačeno 21 vedro, odnosno 16 tona vode.

Za potrebe ovih zadaća korišten je i suvremeni kompjutorski software NICS, koji su OS BiH implementirale u suradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH. Tijekom gaženja iz zraka, pripadnici 2. helikopterskog skvadrona OS BiH pridržavaju se svih propisanih standarda te su uspješno obavili prvu ovogodišnju misiju pomoći civilnim strukturama u gašenju požara u općinama Konjic i Čitluk, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR