Raskol u SDBiH. Edin Delić za Raport: Neka se SDA zapita što im niko ne vjeruje

Odluka Socijaldemokrata BiH (SDBiH) da idu u koaliciju sa SDA na području Tuzlanskog kantona prouzrokovala je raskol unutar ove partije.

Podsjetimo, nedavno je SDBiH na čelu sa Enverom Bijedićem donijela odluku o ulasku u većinu u Tuzlanskom kantonu koju predvodi SDA. To je navelo da se organizacija ove partije u Lukavcu zajedno sa Edinom Delićem udruži sa potpisnicima Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima BiH, odnosno sa “Trojkom”, tj. “Osmorkom”.

Duži vremenski period

U razgovoru za Raport Delić je komentirao zbog čega je podnio ostavku na sve funkcije unutar SDBiH. Istaknuo je da određena neslaganja unutar stranke postoje već duži vremenski period.

“Moja ostavka je bila zato što nemamo glavni odbor koji donosi odluku o koaliranju. Naime, on po statutu donosi većinu odluka. Međutim, predsjedništvo je preuzelo tu ingerenciju. To nije u skladu sa statutom. Skretao sam pažnju na to nekoliko puta. U predsjedništvu partije imamo određenu skupinu ljudi koji su preuzeli moć i na sebe uloge za koje nisu određeni. Zbog toga je došlo do odluke za koaliciju sa SDA. Moj zahtjev, ali i čitave organizacije iz Lukavca je bio da se funkcionisanje stranke uredi u okviru statuta. Zbog toga sam dao ostavku. Ne želim davati legitimitet takvom organu”, kazao je u razgovoru za Raport Delić.

Delić kaže da je vrijeme da Socijaldemokrate povedu računa i o svojoj ideologiji. Na optužbe SDA da su i oni sada preletači poput dva zastupnika iz PDA, Edin Delić je kazao:

“Mi nismo preletači. Mi smo još u Socijaldemokratima. Drugo, potpuno je suprotni smjer preletanja ovih iz PDA i nas. Ne može biti smjer preletanja u vladu i smjer preletanja u opoziciji biti isti. Sada imamo Vladu TK koju čine nacionalna stranka i DF. O DF-u možemo dosta puno toga govoriti, ali neću sada o tome. Dakle, pitanje je gdje je građansko, a gdje je socijaldemokratsko u TK. Mislim da ih ima više u SDP-u, Našoj stranci, pa i Narodu i pravdi, nego ovdje”, kazao je.

Građanski kapacitet

Dodao je kako je i neposredni okidač za donošenje ove odluke bila i kupovina upravo ta dva preletača iz PDA.

“Sa dva glasa SDA je dobio treći od pet mandata Bošnjaka, sa naša dva glasa dobila bi i četvrti. Dakle, SDA sa nama bi imala 4 od 5 Bošnjaka u klubu Tuzlanskom kantonu. Moramo biti jasni, nisu oni dobili 80 posto glasova na izborima. Ta dva mandata bi bila rezultat kupovine političke, transfera. Mi smo željeli na neki način taj efekat relativizirati. Mislim da je cilj na neki način postignut. Cilj nam je sve što je u interesa građana TK. Nije baš tolika pobjeda SDA. Ako su pobijedili i imaju većinu, onda je to pobjeda koja omogućava preuzimanje vlasti. Ako nemate većinu, bez obzira što ste pobjednik, morate imati koalicijski kapacitet. Morate ima povjerenje nekog ko će vas dopuniti. Neka se SDA zapita što nemaju povjerenje nikog ko bi mogao da ih dopuni”, kazao je Delić.

Osvrnuo se i na koncept vlasti “Osmorke”. Smatra da je vrlo moguće da formiraju vlast na nivou Federacije BiH.

“Međutim, nama to nije bila primarna orijentacija. To je bila odluka iza koje stoje principijelno odbrana principa. Čak i Osmorka ako napravi vlast na nivou Federacije, mi ćemo biti opozicija u TK. Ovo nije ta vrsta manevra, transfera. Mislim da bi dobro došlo da dođe do promjene politike. Bošnjaci kao najbrojniji narod imaju pravo na taj građanski koncept. SDA da je imala potencijal za to, vidjeli bismo to za ovih 30 godina. Mi samo vidimo kriminalizacija političke scene i korupciju. Živimo u društvu gdje je izgleda normalno da neko ko nije dobio poslanički mandat, promjeni politički dres. Zbog svoje djece ne smijemo to dozvoliti”, zaključio je Edin Delić za Raport.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR