Raguž uvjeren da će njegov Srbin iz Kiseljaka dobiti više glasova od Hrvata?

Općinski odbor Hrvatske republikanske stranke (HRS) iz Kiseljaka objavio je svojevrsnu “analizu” prema kojoj, po njima, nije realno da probosanske stranke iz svojih redova izaberu Hrvata iz Skupštine Srednjobosanskog kantona te ga delegiraju u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Međutim, ako probosanske stranke u tome uspiju, onda će one imati 6 od 17 izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda PFBiH te će bez HDZ-a moći formirati Vladu FBiH.

Tim povodom prenosimo njihovo saopćenje bez redakcijskih intervencija:

“Bošnjačke stranke krenule su u otvorenu bitku nametanja svog izaslanika u klub Hrvata Doma naroda FBiH iz kantona Središnja Bosna.

Tako je Nermin Nikšić kandidirao Anitu Markanović, Željko Komšić metnuo je izvjesnu Maru Đukić a Fuad Kasumović isturio je Božu Skopljakovića.

Ako bi ova tri vrla Hrvata prošla u Skupštinu KSB, onda bi Bošnjaci mogli računati na šest svojih Hrvata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. A sa šest poštenih rukica, Hrvate bi se trajno izbacilo iz federalne vlasti.

Ne sumnjajući u spremnost Anite Markanović, Mare Đukić i Bože Skopljakovića da preuzmu uloge Blaženke Lukić i Karoline Pavlović i budu grobari Hrvata Središnje Bosne, moramo jasno definirati što su potezi hrvatske strane. Prvenstveno Hrvatske republikanske stranke Središnje Bosne.

Kao hrvatska stranka, HRS nema nikakav utjecaj na zle namjere SDP-a, DF-a i Fuada Kasumovića. Kao ljudi koji prate politiku, možemo pretpostaviti da će Kasumović uskoro završiti u zatvoru a da će njegov pajdo Skopljaković doživjeti još jedan izborni fijasko. Tako da od tog “Hrvata” u Skupštini KSB – neće biti ništa.

Slabe su šanse da će DF ponoviti rezultat iz 2018. pa će jadna Mara ostati uskraćena slasti uništenja Hrvata.

Ostaje Anita Markanović koja bi mogla postati zastupnica, ali sama će biti značajna koliko i SDP – zanemarivo.

Za HRS Središnje Bosne ovakav realan razvoj događaja ostavlja prostor da vodimo neovisnu i slobodnu kampanju neopterećenu paničnom strahu HDZ-a da bi “hrvatsko nejedinstvo” moglo dovesti do gubitka važnog trećeg hrvatskog izaslanika u Dom naroda.

HRS ne vjeruje da bošnjačke stranke mogu plasirati više od jednog svog Hrvata u Skupštinu. Isto tako, HRS vjeruje da će imati dovoljno vlastitih ruku za izbor vlastitog izaslanika u Dom naroda FBiH, a sve kako bi se stvarno razbio monopol HDZ-a u ovom važnom organu.

Jer kao što smo vidjeli, od činjenice da HDZ već 25 godina imenuje sve Hrvate u Klub Hrvata Doma naroda FBiH, sami Hrvati Središnje Bosne nemaju nikakve koristi”, navodi se u saopštenju objavljenom na Facebook stranici HRS-a Kiseljak.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR