test

Radi Škugor milijune uplatio Zagrepčanin čiju su mamu uhitili u Srbiji zbog međunarodne tjeralice, njegovi beogradski partneri poslovali s mafijašem pokajnikom

Sve dok Telegram nije objavio preslik ugovora između tvrtke Erop Consulting i tvrtke 3D Rada dojučerašnja prodavačica pozamanterije, odnosno šivaćeg pribora Rada Škugor bila je potpuno anonimna široj javnosti. No, nesreću da postane poznat široj javnosti kad su mu stavljene lisičine na ruke već je polovicom kolovoza doživio Radin sin Damir Škugor nakon što je uhićen zajedno sa svojim ocem Danom Škugorom, odvjetnikom Josipom Šurjakom, poduzetnikom Goranom Husićem i direktoricom Plinare Istočne Slavonije Marijom Retkić. Od tog trenutka za bivšeg direktora Ininog Croplina, njegovog oca na čiji se račun slilo 500 milijuna, sada blokiranih, kuna, ali i majku Radu čija se tvrtka također višemilijunski okoristila više ništa nije isto. Za njihovo domicilno mjesto Škugori u predgrađu Šibenika tako se, zahvaljujući najvećoj plinskoj aferi u povijesti, nadaleko čulo. No, sve do objave ugovora između tvrtke Erop Consulting i Tri D Rada šira javnost zasigurno nije čula za Zagrepčanina Aleksandra Sašu Radenkovića. Doduše, tako se nekad zvao suvlasnik i direktor Erop Consulting prije nego što je promijenio ime u Alexandar. Sve do objave faksimila ugovora mogao je uživati status bogatog i anonimnog. Mogao je knjižiti vrijedne nekretnine na Jadranu, vrtiti milijune, imati intrigantne partnere iz Srbije… No, nakon objave ugovora njegove tvrtke s najbogatijom hrvatskom prodavačicom šivaćeg pribora Radom Škugor i njemu se dogodilo da preko noći izađe u javnu orbitu sa svim konsekvencama koje taj status donosi. Slijede nikad objavljeni intrigantni podaci….

Iako je tvrtka Tri D Rada 9. prosinca prošle godine izbrisana iz registra Trgovačkog suda u Zadru – Stalne službe u Šibeniku ta je tvrtka, barem po medijskom interesu koji oko nje vlada, življa nego u periodu prije sudske likvidacije. To i ne čudi s obzirom da je isplivalo kako je ta šibenska prodavačica pozamanterije samo na poslu otkupa duga zaradila 9,4 milijuna kuna. Od tada je Rada Škugor sa svojom tvrtkom postala ponovno medijska zvijezda. Zanimljivo je kako je je njena ugašena tvrtka preko koje su se odvijale razotkrivene transakcije poslovala na istoj adresi kao i Radin dućan šivaćeg pribora, u Ulici Sedam omelića u staroj jezgri Šibenika. Zanimljivo je kako je tvrtka Tri D Rada bila osnovana za trgovinu i ugostiteljstvo a mediji su istaknuli kuriozitete da je tvrtka bez zaposlenih i prometa došla u poziciju otkupljivati tako velike milijunske poslove.

No posao koji je Radinoj ugašenoj tvrtci omogućio ekstra zaradu na posredovanju, odnosno otkup duga od 11,5 milijuna kuna ne bi bio moguć bez ugovora sklopljenog s Erop Consultingom. Ta je tvrtka za financijsko savjetovanje i kreditno posredovanje suvlasništvo Zagrepčanina Aleksandra Saše Radenkovića i beogradskog Ers Holdinga. Direktor je Radenković. Što se pak tiče Ers Holdinga to je tvrtka koja je u vlasništvu beogradske obitelji Stojaković koja je u srbijanskoj metropoli poznata po Eurosalonu. Radi se o trgovini skupim namještajem. Bračni par Ljubica i Branislav Stojaković su desetljećima pripadnici tamošnjeg Jet Seta i prijatelji s brojnim tajkunima kojima su očito domove i urede opremali skupim namještajem. Imaju dvoje djece Emiliju i Nikolu na koju prenose poslove.

No, glava obitelji Branislav Stojaković bio je 2007. optužen u jednoj krupnoj aferi teškoj 220 milijuna srpskih dinara. Tada se uz njegovo ime navodilo kako je bivši direktor Građevinske direkcije Srbije. Afera je buknula zbog trošenja proračunskih milijuna na skupi namještaj, đakuzije, umjetnička djela i slično. No, očito je ta afera propala bez posljedica jer je suvlasnik Ers Holdinga, tvrtke koja je suvlansik Erop Consultinga koji je poslovao sa Škugorovom mamom, proteklih godina u medijima spominjan uglavnom po luksuznim vilama. Tako su srbijanski mediji hvalili vilu u mediteranskom stilu na Dedinju bračnog para Stojaković ali su pisali i o kupnji placa na najskupljem dijelu Budvanske rivijere. Poglavito jer je plac kupljen od kontroverznog Srećka Kestnera, javnosti poznatog kao jednog od glavnih aktera duhanske mafije, zbog čega je i osuđen.

Kestner, koji je nekad bio igrač crnogorskog duhanskog bossa sa švicarskom adresom Stanka Subotića Caneta a potom svjedok – pokajnik, prodao je atraktivni plac od 1.165 kvadrata na lokalitetu Šipkov krš na samom ulazu u Pržno beogradskoj kompaniji ERS Holding. Dakle, istoj koja je upisana kao suvlasnica zagrebačke tvrtke čije je ime isplivalo u milijunskom poslu s tvrtkom mame uhićenog Damira Škugora. Crnogorski mediji su 2019. pisali kako je 2015. godine, preko svoga zastupnika oglasio prodaju atraktivnog placa naspram tamošnjeg hotela “Maestral” za dva milijuna eura. Godinama unazad nije bilo kupaca, ali je tek sada plac, u čijem se susjedstvu grade trenutno najluksuznije vile, našao novog vlasnika. Riječ je o placu koji se strmo spušta ka moru. Navedeno je i kako se plac nalazi u zoni gdje je predviđena gradnja rezidencijalnog kompleksa vila.

U člancima se podsjećalo na burnu prošlost prodavatelja Kestnera. Tako se navodilo kako je uhićen 31. srpnja 2012. na graničnom prelazu kod Bosanske Gradiške, po Interpolovoj tjeralici kojom ga je potraživao NCB Wiesbaden jer je prekršio njemački zakon o trgovini. Zemaljski sud u njemačkom gradu Hoff u studenom 2012. godine osudio ga je na godinu i po zatvora uvjetno, zbog šverca cigareta. Pored uvjetne kazne, Kestner je kažnjen i sa 30.000 eura, prenio je tada njemači list “Augsburger allgemeine”. Kestner je, objavili su tada njemački mediji, prethodno priznao krivicu i objasnio da je organizirao transport cigareta iz Nizozemske preko Njemačke za Crnu Goru i da je za to dobio 12.000 dolara. Kestner je skupa s crnogorskim mafijašem Vanjom Bokanom bio jedan od glavnih sudionika u tranzitu cigareta kroz Crnu Goru i Balkan devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kada je Bokan ubijen u Grčkoj i Kestner je uskoro nestao iz Podgorice, a potom je u dva intervjua hrvatskom listu “Nacional” opširno pričao o švercu cigareta, o svojoj ulozi ali i sudioništvu Mile Đukanovića i Stanka Subotića u tom poslu. No, tu nije kraj intrigantnim detaljima vezanim uz Aleksandra Sašu Radenkovića. Naime, i ime njegove mame Jadranke Radenković prije 12 godina odjeknulo je na stranicama crne kronike Večernjeg lista. Tada je, 28. listopada 2010. godine objavljen članak pod naslovom: ‘Srbijanska policija zbog prijevare uhitila hrvatsku državljanku’. U članku se navodilo kako je srbijanski MUP uhitio Jadranku Radenković ‘zbog završetka kaznenog postupka zbog kaznenog djela profesionalne prijevare’. istražujući moguću pozadine provjerili smo dostupne podatke u službenim registrima. Tako smo pronašli kako je Jadranka Radenković poslovala preko dvije tvrtke.

Radi se o tvrtci Palesium koja je imala sjedište u Svetoj Nedelji u Samoborskim Novakima te Palesium Trgovini registriranoj na istoj adresi. Palesium, tvrtka koja je bila regsitrirana za trgovinu mesom imala je sjedište i u Splitu u Ulici Put Orišca 9. No, ime Jadranke Radenković objavljeno je i u sudskom oglasu. Tako je 13. svibnja 2004. njeno ime objavljeno u kontekstu ovrhe u službenom glasniku RH. Iz oglasa je vidljivo kako se na Općinskom sudu u Čakovcu vodilo ovršni postupak ovrhovoditelja Zagrebačke banke protiv nekoliko ovršenica a među njima i protiv Jadranke Radenković. Uz ime ovršenice bila je upisana adresa na zagrebačkoj Bijeničkoj cesti. Postupak je pokrenut ‘radi namirenja novčane tražbine, ovrhom na pokretninama ovršenika’. Istaknuto je kako je ovršenici Jadranki Radenković postavljen privremeni zastupnika – Bedić Ivana, odvjetnica iz Čakovca.

U oglasu je pisalo da ‘je boravište ovršenice napoznato, a ista nema punomoćnika i zato što bi redovan postupak oko postavljanja zakonskog zastupnika dugo trajao pa bi za stranke mogle nastati štetne posljedice’. Utvrdili smo kako je spomenuta Jadranka Radenković Hercegovka rodom iz Humca kraj Ljubuškog (na Facebooku navodi da živi u Baškoj Vodi). Naime, kada su se crkveno vjenčali suvlasnik i direktor Erop Consultinga koji je milijunski poslovao s mamom Radom Škugor i njegova izabranica Jelena Jurčić taj je obred obavljen u Hercegovini te objavljen u Humačkom glasniku u lipnju 2011. godine. Tako je upisano kako je Alexandar Saša Radenković sin Milana i Jadranke rođ. Gadža dok je mladenka Jelena Jurčić kći Petra i Ljerke r. Markić iz Ljubuškog. ‘Svjedoci su bili Anđelko Jurčić i Antonija Krešić, a vjenčatelj fra Ivan Boras’ – pisalo je u Humačkom glasniku.

Inače, vrijedno je spomenuti i kako je supruga suvlansika Erop Consultinga magistrirala kod Darka Tipurića koji je i sam bio u nizu afera. Vlasnica je obrta za iznajmljivanje turističkih nekretnina Sophos na kućnoj adresi u Svetoj Klari. Prema podacima iz zemljišnih knjiga preko jedne od svojih brojnih tvrtki registriranih u Zagrebu Alexandar Saša Radenković posjeduje vilu za odmor u Kućištu na Korčuli i to tik do mora. Kupio ju je preko tvrtke Projekt White. Također, od mame je preko svoje druge tvrtke Terra Dalmatica kupio kuću za odmor u Baškoj Vodi koju sada njegova supruga renta pod imenom Apartmani Sara. No, kako poslovi Alexandra koji se ranije zvao Aleksandar Saša Radenković zaslužuju veću pozornost, tome ćemo posvetiti i neke buduće objave.

Imperijal.net

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR