Putin pohvalio Hrvatsku, posebno PPD, PEVEX, Domovinski pokret, MOST,…! Hvala Vlado!

Rusija je u petak dodala Hrvatsku, Grčku, Dansku, Sloveniju i Slovačku na popis neprijateljskih stranih država. Dekret je potpisao Mihail Mišustin, priopćila je u tiskovna služba ruske vlade, prenosi nezavisna ruska novinska agencija Interfax.

Na listi neprijateljskih država Rusije od ožujka se nalazi i Europska Unija, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Sjeverna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Savezne Države Mikronezije, Novi Zeland, Singapur i Tajvan. Sjedinjene Američke Države i Češka na listi se nalaze još od ožujka 2021.

Na popisu se pored naziva država navodi i broj osoba koji se nalaze na teritoriju Rusije s kojima diplomatska predstavništva ‘neprijateljskih zemalja’ i njihova konzularna predstavništva mogu sklapati ugovore o radu.

Prema novoj listi, Grčka ima ograničenje od 34 osobe, Danska – 20, Slovačka – 16. Slovenija i Hrvatska neće moći u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima zapošljavati osobe s teritorija Ruske Federacije. Lista nije konačna i može biti proširena, piše TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin još je u lipnju 2018. godine potpisao zakon kojim je ovlastio vladu da uvede protumjere protiv zemalja za koje se utvrdi da su sudjelovale u ‘neprijateljskim’ akcijama protiv Rusije.

Protumjere su uključivale ograničenja uvoza i izvoza, suspenziju ili prekid međunarodne suradnje ili privatizaciju državne imovine. Na listi koja je izašla u ožujku 2021. bile su dvije države – Sjedinjene Države i Češka.

Nacional.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR