test

Proslava na Trgu Alije Izetbegovića u Tomislavgradu

Nakon polaganja vijenaca pred spomen-obilježjem u Tomislavgradu proslava Dana općine Tomislavgrad nastavljena je u gradskoj kinodvorani gdje je održana svečana sjednica Općinskoga vijeća Tomislavgrad.

Uz predstavnike zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti Općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije, sjednici su nazočili i predstavnici Općina: Kupres, Livno, Posušje, Grude, Čitluk i Ljubuški te prijateljskih gradova iz RH-a: Knina, Biograda na Moru, Đakova kao i zastupnici u Domu naroda oba doma parlamenta FBiH i Sveučilišta u Mostaru. Svečanoj sjednici odazvali su se i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, vjerskih zajednica, javnih poduzeća i ustanova, ovdašnji gospodarstvenici te predstavnici KBC-a Split i županijske udruge Krug (ovogodišnji dobitnici općinskih javnih priznanja).

Medaljon Općine Tomislavgrad ove godine dodijeljen je KBC-u Split za nemjerljiv doprinos njegovoga osoblja na području zdravstva na području općine Tomislavgrad tijekom Domovinskoga rata od 1992. do 1995. a uručen je umirovljenom prof.dr.sc Mihovilu Biočiću.

Također, Medaljon je dodijeljen i županijskoj udruzi Krug na čelu s njezinim predsjednikom Goranom Karaulom za volonterski radi i iznimni trud u osiguranju cjelokupne zdravstvene skrbi osobe oboljelih od šećerne bolesti na području HBŽ-a.

Uz riječi zahvale, Karaula je pozvao da i dalje na ovom i svakom drugom polju nastavimo činiti dobro u korist oboljelih.

Riječi zahvalnosti, uz navođenje iscrpnih podataka o pomoći koja oslikava ulogu i značaj osoblja KBC-a Split u ratnome vremenu na području RH i BiH, uputio je umirovljeni prof.dr.sc. Mihovil Biočić. Na kraju je kazao da je ta zdravstvena ustanova najviše vojnih i civilnih priznanja za besplatnu liječničku pomoć u ratnom vremenu dobila od muslimana pa i samoga tadašnjeg predsjednika Alije Izetbegovića koji j kazao: „To u BiH nikada neće biti zaboravljeno“.

Prof.dr.sc. Biočić je govor završio riječima:

„Vaše priznanje – Medaljon Općine nam je od iznimnoga značaja. Svjedoči da naše zajedništvo ponosnih 90-tih nije zaboravljeno, da traje i da će trajati“.

Č. s. Melanija Šakota, glavna sestra ratne bolnice u Tomislavgradu, u svome obraćanju je također potvrdila da je hrvatski narod u tim ratnim vremenima bio jedno srce i jedna duša te da je KBC Split otpočetka rata otvorio svoja vrata pacijentima iz Tomislavgrada ali i ostalih krajeva BiH, bez obzira na nacionalnost, vjeru i vojsku. Stoga je posebnu zahvalnost uputila tadašnjoj upravi KBC-a Split koja joj je na raspolaganju stajala za sve potrebe.

Prigodnim riječima uz čestitku za Dan općine svim Duvnjacima u domovini i iseljeništvu uputili su općinski načelnik Ivan Buntić, predsjednik OV-a Ilija Papić i predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, kao i konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak kazavši da će Vlada RH njezin Središnji ured za Hrvate izvan RH i dalje pružati pomoć ovom kraju u skladu sa svojim mogućnostima.

Predsjednik Vijeća je govorio o aktivnostima Vijeća u zadnjih godinu dana naglasivši da će se nastaviti raditi na kvaliteti donesenih odluka.

Načelnik Buntić je kazao je svatko u svome vremenu pozvan ostaviti trag za generacije koje će dolaziti. Kao posebno zadovoljstvo učinjenim istaknuo je sufinanciranje prve nekretnine mladim obiteljima i otvaranja novog djela vrtića.

Svoje sumještane je pozvao da poštuju jedni druge u različitostima i da ne klonu duhom već da nastave stvarati i rađati baš kao što su to učinile majke u selu Lugu. Iako je u tome mjestu počinjen najveći zločin u ovom kraju tijekom Drugoga svjetskoga rata, kada je 16. prosinca 1943. ubijeno 83-oje civila, one su selo podigle iz pepela.

Predsjednik Vlade HBŽ-a je u svom govoru istaknuo općinu Tomislavgrad kao pozitivni primjer u HBŽ-u te naveo da je županijska Vlada u proteklih godinu i sedam mjeseci ovoj općini izravno uplatila milijun i 200 tisuća KM. Samo na ime poticaja općini Tomislavgrad uplaćeno je više od 60 posto iznosa, a razlog tomu je činjenica da se u ovoj općini prikupi i najviše mlijeka.

Program proslave Dana općine Tomislavgrad nastavljen je na Trgu gange i hajdučke družine revijom i izborom najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji te koncertom klape Intrade koji je u tijeku.

Tomislavcity.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR