Pretražuje se jezero na kopu Vihovići iznad Mostara – Sumnja se na masovnu grobnicu od 80 do 100 pripadnika Armije BiH i Bošnjaka iz Mostara

Institut za nestale osobe u utorak ujutro započeo je pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru, pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica ubijenih žrtava u proteklom ratu u BiH.

”Pretražujemo jezero na rudniku Vihovići, ronioci su već zaronili i čekamo izron”, rekla je za Bljesak.info Emza Fazlić glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH. Dodaje da su na terenu pored ronilačkog i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu.

”Ekshumacija još nije u toku. Imamo pouzdane informacije iz više izvora da se u ovom jezeru nalazi masovna grobnica od 80 do 100 osoba i dakle ono što radimo su predistražne radnje i provjere”, kazala je Fazlić, dodajući kako je teško i složeno pretražiti dno jezera, piše Bljesak.

”Radimo prvu pretragu da vidimo hoćemo li pronaći te žrtve za koje imamo informacije da su tu, a ubijene u Mostaru 1993. godine. Dakle radi se o Mostarcima u najvećem broju slučajeva”, kazala je Fazlić.

Sumnja se da je kop Vihovići jedna od lokacija gdje su pokopani pripadnici 4. korpusa Armije BiH, nestali 1993. godine.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR