Presuda u predmetu ‘Bosna’ je dokazala: SDA je kriminalna organizacija

Osim što je prvostepenom presudom u predmetu ‘Bosna’ osuđeno nekoliko osoba za nezakonito zapošljavanje, ona je ukazala na još jednu dimenziju – SDA je jedna kriminalna organizacija.

U petak je sudinica Tanja Curović pročitala opsežnu presudu kojom su Amir Zukić, Safet Bibić, Senad Trako, Ramiz Karavdić i Esed Džananović proglašeni krivim za nezakonita zapošljavanja u javna preduzeća i osuđeni su na ukupno 15 i po godina zatvora.

Koristili položaj i moć

Asim Sarajlić i Nedžad Trako su oslobođeni.

Iako presuda još uvijek nije objavljena niti je dostavljena stranama u postupku, iz onoga što je pročitala sudinica može se protumačiti da je zakon prepoznao da se niti jedno kriminalno djelo nije moglo obaviti bez visokopozicioniranih SDA-ovaca koji su koristili svoj položaj i moć da djelo provedu u stvarnost.

Sudinica Curović u nekoliko navrata je upravo to spominjala, govoreći kako su optuženi, odnosno presuđeni, koristili svoj položaj u SDA kako bi od ljudi naplaćivali zaposlenja.

Iako Sud misli da nije bilo dokaza da su optuženi činili zločinačku organizaciju, jasno je da se sve radilo preko organizacije koja se zove SDA.

Tako je osuđen Amir Zukić, u to vrijeme generalni sekretar SDA, kojeg se za svako zapošljavanje pitalo, a prema nekim navodima za odrađivanje posla koristio je službeni telefon centrale SDA.

Traži uhljebljenje

“Evo me sa Asimom, Kukićem i sa Omerom. Završi za ono Omerovo dijete, do tebe je, evo sva četvorica slušamo ako bude kakvih zajebancija, Kukić Mirsada zovi”, govorio je Zukić kasnije kolegi s optuženičke klube Esedu Džananoviću, također SDA-ovcu na poziciji izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH.

Omer Škaljo je u to vrijeme zastupnik SDA u Parlamentu FBiH koji traži uhljebljenje za svog sina. I dobiva ga, iako su svi znali da ne ispunjava niti jedan uvjet.

Shema je bila jednostavna.

„Karavdić je na terenu pronalazio osobe koje su bile spremne platiti radno mjesto. To je javljao Bibiću, koji je potom pozivao i obavještavao Zukića, dok je Džananović (bivši izvršni direktor u Elektroprivredi BiH) davao zeleno svjetlo za zaposlenje“, stoji u kratkom obrazloženju presude.

Džananović je kadar SDA.

Presudom Općinskog suda u Sarajevu utvrđeno je da su prilikom zapošljavanja na otvorena radna mjesta u elektrodistribucijama u Zenici, Tuzli i Bihaću, Zukić i Bibić preko Senada Trake i Karavdića pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje, a potom su koristili uticaj preko Džananovića, koji je u svojstvu izvršnog direktora u “Elektroprivredi BiH” proglašen krivim za zloupotrebu položaja.

Zaobilazili procedure

Drugi krak išao je preko Bibića, koji radio na KCUS-u, ali je bio uhljebljen u nekoliko upravnih odbora javnih preduzeća u KS.

Sutkinja Curović je tako u nekoliko navrata spomenula koristenje stranačkih funkcija i resursa, ali i utjecaja kojeg SDA-ovci imaju kroz obnašanje javnih funkcija.

Dakle, za obavljanje ovih krivičnih djela bilo je potrebno nekoliko elemenata, a jedan je pripadnos odgovarajućoj stranci – SDA. To je uostalom navela i tužiteljica.

“Neupitan je politički utjecaj optuženih i trgovina uticajem. Uz odobrenje političke stranke, odnosno optuženih koji su kao visoki funkcioneri zaobilazili procedure, u društvu je stvoreno nezadovoljstvo i potvrđene su kuloarske priče o načinu zapošljavanja”, tužiteljica Ena Bahtijarević.

To je potvrdio i Sead Keserović, uposlenik Elektrodistribucije iz Zavidovića, koji je pred sudom izjavio da su mu za zaposlenje sina „tražili 16 hiljada KM i člansku SDA kartu”.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR