Poznati rezultati za Vjetrobosansku županiju. SDA gubi primat kod Bošnjaka!

Središnje izborno povjerenstvo BiH sinoć je na 69. sjednici donijelo Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Dani nedjelja, ponedjeljak i utorak, odnosno 23., 24. i 25.10.2022. godine do ponoći su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

Skupštinu Hercegbosanske županije činit će čak 10 političkih subjekata ili koalicija. Najviše glasova dobila je lista Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) što znači i 5 mandata. Hrvatska demokratska zajednica BiH osvojila je također 5 mandata, a Hrvatska demokratska zajednica 1990 osvojila je 4 mandata. Savez nezavisnih socijaldemokrata SNSD – Milorad Dodik osvojilu su 3 mandataa koliko ima i Hrvatska nezavisna lista, Stranka demokratske akcije i SDP BiH. Po jedno mjesto osvojili su Srpska sloga, Srpsko jedinstvo i Hrvatska republikanska stranka.

Prema mjestu odakle dolaze članovi Skupštine, raspored je sljedeći: Tomislavgrad – 9 (Ivan Vukadin, Stipan Šarac, Robert Bagarić, Ante Baković, Marija Bagarić, Mladen Šarić, Josip Perić, Avdija Đugum i Josip Tomić), Livno – 6, (Dragan Konta, Nediljko Rimac, Mladenka Perković, Jozo Ćosić, Hikmet Hodžić i Hana Milak), Drvar – 4, (Narcis Lovrenović, Goran Broćeta, Nikola Materić i Dragana Damjanović), Kupres – 3 (Ivan Ivić, Stipe Galić i Matko Ćurković), Glamoč – 2 (Tonka Kovčalija i Arif Kovačević) te Bosansko Grahovo – 1 (Duško Radun).

Prema nacionalnoj pripadnosti u Skupštini HBŽ je 17 Hrvata, 4 Srbina i 4 Bošnjaka.

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo objavilo rezultate, uslijedit će i rok za žalbe i eventualno novo brojanje glasova na pojedinim biračkim mjestima, pa su, eventualno, moguće i neke promjene. Zanimljivo je da je u odnosu na početne procjene konačnih rezultata, HDZ-u 1990 izmakao jedan mandat za vrlo malo glasova, a on je otišao SDP-u BiH.

Iako su već bile i najavljene koalicije i nazirala se nova/stara vlada, ipak će u idućim danima uslijediti i službeni pregovori oko formiranja nove županijske vlasti.

Tomislavcity

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR