Pozadina Erdoganove posjete: Ne dolazi zbog BiH, nego zbog kampanje. Pola Vlade poveo je zbog Srbije!

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske danas dolazi u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Naime, kako je najavljeno predsjednik Turske će održati niz sastanaka sa domaćim zvaničnicima.

Erdogan je u posjetu Sarajevu poveo više ministara iz Vlade Turske, a i zanimljivo je da je ova posjeta stiže tokom predizborne kampanje i to samo nekoliko sedmica prije izbora u oktobru.

“Održavajući naše duboke prijateljske i historijske veze s balkanskim zemljama, nastojimo spriječiti tenzije”, kazao je Erdogan prije samog dolaska u Sarajevo.

Odavno je već poznato koliko dobre odnose imaju Erdogan i lider SDA Bakir Izetebegović, pa su mnogi po društvenim mrežama naveli da je samo ovo jedan vid podrške upravo ovoj stranci. Ukoliko uporedimo realizaciju konkretnih stvari Turske u BiH, sa drugim zemljama u regiji ne možemo reći da je naša zemlja imala neke značajne i konkretnije ekonomske benefite. Upravo iz ovih razloga postavlja se konkretno pitanje zbog čega Erdogan dolazi u BiH u jeku izborne kampanje?

Na ovu temu smo razgovarali sa Esadom Bajtalom, publicistom i političkim analitičarom koji nam je kazao da u politici ništa nije slučajno.

“Logički stvari tako stoje. Ako se dobro sjećam, ovo nije ni prvi put da dolazi tokom predizborne kampanje. Prema tome, očigledno je da ovo jedna tempirana posjeta, dogovorena, kordinirana. To je ono što govori logika politike. U politici je inače malo toga slučajnog. Prema tome, sa velikom vjerovatnoćom možemo zaključiti da se upravo radi o tome i da je to neka indirektna, pa čak i direktna vrsta podrške određenoj političkoj strukturi, odnosna SDA”, kazao je Bajtal.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem.

Posljednja stanica šire regionalne turneje biće Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Turske će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Posjeta Srbiji i Hrvatskoj

“Ne mogu govoriti o tome da veliki broj ministara iz Vlade Turske vodi zbog Hrvatske i Srbije jer nemamo sigurnih iskaza i činjenica. Međutim, na nivou logike i vjerovatnoće stvari mogu da kažem da postoje tu neki odnosi između ovdašanjih pojedinih političkih struktura i Erdogana, zbog koji možemo da vjerujemo da je posjeta napravljena ne slučajno kao dio tog ukupnog paketa. Možda se ova posjeta čak maskira posjetama Srbije i Hrvatske. Možemo razmišljati i tako, zašto da ne”, kazao je Bajtal.

Mnogi su naveli da su Turska ulaganja u Srbiju i njezinu privredu bila su višestruko veća nego u bosanskohercegovačku, pitali smo Bajtala kako on to komentira:

“Erdogan danas dovodi pola vlade i pitanje je koliko će to poboljšati situaciju u našoj zemlji. Uistinu, je to baš teško za reći. Međutim, ukoliko se osvrnemo na sve dosadašnje posjete nisu poboljšavale ništa, ali očigledno da njegove posjete u Srbiji su uvijek imale određene i vrlo opipljive učinke. O tome su svi mogli čitati i vidjeti. Postojale su konkretni rezultati privredni, od otvaranja fabrika, pa i mnogih drugih projekata. Što se tiče odnosa Srbije i Turske možemo da kažemo da postoje vrlo određeni rezultati, dok s druge strane kod nas nije bilo značajanih rezultata”, zaključio je Bajtal

Pressmediabih.com

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR