Počinje disciplinski postupak: Sabina Sarajlija suočit će se s teškim optužbama

Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva KS potvrdila je da će se naredne sedmice održati pripremno ročište u disciplinskom predmetu protiv nje.

Ona je to potvrdila za Birn, kazavši da je ročište zakazano za utorak, 25. oktobra.

Podsjetimo, Raport je prvi objavio da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio disciplinsku tužbu protiv Sarajlije.

Glavna tužiteljica Sabina Sarajlija suočit će se s vrlo teškim otpužbama.

Tri su ključne tačke tužbe, a iz UDT-a je tad za Raport rečeno sljedeće:

“Tužba protiv Sarajlije podnesena je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57.: tačka 1. „povreda načela nepristrasnosti“; tačka 8. „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“ i tačka 12. „miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“ Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.”, rečeno iz UDT-a.

Nije poznato o kojim predmetima se radi. No, sve informacije upućuju na to da je Sarajlija kao glavna tužiteljica imala drugačiji odnos prema određenim predmetima u kojima su osumnjičeni ili optuženi pripadnici pojedinih političkih stranaka – preciznije SDA. Tako se u Tužilaštvu kisele predmeti koji se tiču Sebije Izetbegović (umrli ljudi na malina respiratorima, slučaj djevojčice Nadim Smajlović, i njene diplome). Navodno se dugo povlačio i predmet protiv Asima Sarajlića, u kojem je optužnica podignuta tek neko žestokog pritiska međunarodnog faktora.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR