test

Počinje bitka za direktora OSA-e: Ko će zamijeniti Osmana Mehmedagića

Osman Mehmedagić Osmica broji svoje posljednje dane na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Čovjek bez diplome, ali iza sebe s brojnim aferama, istragama i optužnicama, na čelu ove agencije proslavio se tako što je bezdušno štitio bračni par Izetbegović.

Poderana krpa

Posljednji ekser u kovčeg Izetbegovićevog mandata zakucala je Osmicina zaštitnička uloga kada su u pitanju narkodileri otkriveni putem Sky aplikacije. Pitanje je sada da li će penziju dočekati na slobodi ili će mu vrlo brzo pripadnici MUP-a KS zakucati na vrata. I dok je Osmica prošlost, uveliko je počela bitka mjesto njegovog nasljednika.

U medijima se pojavila spinovsko-režimska ubleha da bi “osmorka”, predvođena SDP-om BiH, mogla na ovu poziciju postaviti Almira Džuvu, bivšeg direktora OSA-e i kućnog policajca Izetbegovića koji je 11,5 godina neuspješno rukovodio obavještajnom službom.

Radi se o čovjeku koji je blizak Zlatku Lagumdžiji, bivšem lideru SDP-a kojeg sada pojedine strukture pokušavaju, kao poderanu krpu, prišiti Nerminu Nikšiću, aktuelnom lideru stranke.

No, poznajući odnose i relacije između Lagumdžije i Nikšića, od imenovanja potrošenog Džuve nema ništa. Niti je njegovo imenovanje u opciji.

Nema šanse

Protiv njegovog imenovanja su i stranci, a čovjek koji je godine potrošio na štićenje propalog režima, što je radio i njegov nasljednik Osmica, nemoguće je da sjedne u ovu fotelju, ma koliko se predstavljao blizak SDP-u BiH.

Prema informacijama „Avaza“, Bošnjaci imaju boljih i podobnijih kadrova za ovu poziciju od Džuve.

Uskoro će ovo pitanje biti stavljeno na dnevni red koalicionih partnera. Iako je bitka počela, stvari su jasne. Na ovoj poziciji je potreban profesionalac.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR