Počeo sastanak “osmorke” i HDZ-a, Bevanda imao nesreću: “Uplašio sam se, ljudsko sam biće”

Kako javlja FTV, sastanakje kasnio zbog saobraćajne nesreće koja se desila ispred zgrade SDP-a u Sarajevu.

Naime, došlo je do sudara automobila u kojem se nalazio Vjekoslav Bevanda. Bevanda je rekao kako nije povrijeđen, ali kaže da se jeste uplašio.

“Ljudsko sam biće”, dodao je Bevanda.

Sastanak na kojem će osam političkih stranaka ponuditi njihov usuglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH u međuvremenu je počeo u centrali SDP-a.

Kolokvijalno nazvane osmorka, stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon toga saopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Riječ je o iscrpnom dokumentu s desetinama vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, rečeno je između ostalog nakon jučerašnjeg sastanka osmorke.

Grupaciju stranaka osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni evropski savez.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR