Plenković nije upućen u mogućnosti da je Armija BiH odgovorna za raketiranje izbjeglica u Oluji

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas kako ne zna ništa o mogućnosti da je Armija Bosne i Hercegovine odgovorna za raketiranje izbjeglica u Oluji i da ne zna otkud potiče ta informacija, naglasivši da je za Hrvatsku neprihvatljiva “kvaziregionalna proširena jurisdikcija“ kojom se Tužilaštvo Srbije proglašava nadležnim za djela na teritoriji Hrvatske.

“Mi govorimo o informaciji koju imamo o tome da se nešto preduzima u Srbiji, i govorimo o politici Beograda tj. njihovog tužilaštva da sebe proglašava nadležnim za navodna krivična djela koja su se zbila na teritoriji druge države i počinjena od državljana druge države. To je ono što govorimo stalno”, rekao je Plenković u Osjeku.

Prema njegovoj ocjeni, “ta mini ili kvaziregionalna proširena jurisdikcija je Hrvatskoj neprihvatljiva“, navodi agencija Hina.

“To smo rekli puno puta i od 2018. godine bili su razgovori na nivou ministara pravosuđa. Hrvatska je dala nekoliko inicijativa, ali se Srbija oglušila na taj dijalog i nije preduzela ništa”, dodao je Plenković.

On je istakao da Hrvatska ima mehanizme i štiti nacionalne interese “vrlo čvrsto, smireno, bez nekakvog velikog uzbuđenja”.

Agencija Hina podsjeća da je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu podiglo optužnicu “protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog navodnih ratnih zločina“, optužujući ih da su u operaciji Oluja 7. i 8. augusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjene su 24 osobe.

Komentarišući sastanak Državnog tužilaštva (DORH) i Vlade o optužnicama za hrvatske pilote, za koji je glavna državna tužiteljica Zlata Hrvoj Šipek na saslušanju pred saborskim Antikorpcijskim većem u srijedu rekla da je dogovoren, Plenković je rekao kako je normalno da se u slučaju važnih tema za zaštitu nacionalnih interesa obave konsultacije.

“Normalno je da obavimo konsultacije i vidimo ima li možda DORH svojim kanalima neke informacije koje su bitne vladi da zauzme stavove”, rekao je Plenković, ali nije otkrio kada će biti održan taj sastanak.

Plenković je danas u Osijeku rekao i da je hrvatska politika prema BiH „prijateljska, dobrosusedska i dobronamerna“.

On je naveo da je prijedlog deklaracije u Bundestagu koji poziva Hrvatsku da se ogradi od separatista u BiH, odnosno Milorada Dodika i Dragana Čovića, prijedlog dokumenta ljevičarskih političkih grupa.

“To je prijedlog, nacrt dokumenta koji rade određene političke grupe lijevog predznaka, da to svima bude jasno, uz utjecaj poslanika u Bundestagu koji su bošnjačkog porijekla. Prema tome, taj nacrt nije slučajno takav. Zna se čije je pero i rukopis iza toga i to je stvar njemačkog parlamenta“, ocijenio je Plenković.

On je naglasio da je hrvatska politika prema BiH prijateljska.

“Naša politika prema BiH je vrlo prijateljska, dobrosusjedska, dobronamjerna. Hrvatska je tamo ne samo država koja je drugi investitor, prva po privrednoj razmjeni, pomaže u BiH u svim aspektima i snažno se zauzima za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda”, poručio je Plenković.

Insajder.Media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR