Platformaši u HBŽ nastavljaju sa pljačkom

Ranije je portal Zvono.ba pisao o pripremi pljačke proračuna FBiH u iznosu većem od 500 000 KM na području općine Glamoč, a sada vam donosimo detalje.

Jučer je bio i blagdan sv. Ilije, zaštitnika župe Glamoč. Ovo je naš doprinos da sv. Iliji bude lakše čuvati Glamoč i njegove građane od kriminalaca i lopova!

U ovoj aferi radi se o nezakonitoj isplati poticaja za poljoprivrednu proizvodnju iz proračuna FBiH – proračuna u koji uplaćuju svi zaposleni u FBiH. Radi se o iznosu većem od pola milijuna KM.

Zakoni se krše, a nagrada za to su poticaji

Ova poljoprivredna proizvodna godina koja je u tijeku je započela u jesen 2021. godine, prije 10 mjeseci. Tada su zasijane ozime kulture.

Jedan od uvjeta za ostvarenje novčanih poticaja za proizvodnju je upis u RPG (Registar poljoprivrednih gospodarstava). Radi se u registru koji sadrži podatke o načinu korištenju zemljišta (vlasništvo, zakup, …), zasijanim kulturama i dr. Podatke prijavljuju poljoprivrednici općini, a upis podataka u RPG vrše općinske službe. Podaci upisani u RPG su temelj i prvi korak u ostvarenju poticaja za proizvodnju. Kontrolu upisa u RPG vrši FMPVŠ prema Pravilniku o RPG-u.

U proceduri isplate poticaja sudjeluju općina, županijsko ministarstvo i federalno ministarstvo

Procedura za isplatu poticaja je sljedeća:

1.Općinske službe obavljaju kontrolu prijavljenih podataka i upis podataka u RPG
2.Županijsko ministarstvo PVŠ obavlja upis podataka o početku proizvodnje u RPG (P1 obrazac dostavljen od korisnika)
3.Županijsko ministarstvo PVŠ na terenu pravi zapisnike da proizvodnja postoji
4.Županijsko ministarstvo PVŠ obavljaju obračun poticaja
5.FMPVŠ isplaćuje poticaje po obračunu županijskog MPVŠ

O kršenju točke 1. i točke 4. prethodno opisane procedure (ali i kršenju ostalih dijelova procedure) smo pisali u aferi “Ivanova družba” gdje su Zakon svjesno kršili tadašnji načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin (a današnji predsjednik Vlade HBŽ) i tadašnji ministar u MPVŠ HBŽ Ivica Brešić.

Ovaj put zakone su svjesno prekršili i u Općini Glamoč po nalogu načelnika Nebojše Radivojše, koji je i predsjednik OO SNSD-a Glamoč.

U Glamoču do ožujka ove godine nisu bili potpisani ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, dakle nitko nije imao zakonsko pravo koristiti zemljište.

Ranije smo spomenuli da je proizvodnja ozimih kultura započela još u jesen 2021. godine. Određeni korisnici su započeli proizvodnju na zemljištu u državnom vlasništvu u jesen 2021. godine bez da su imali ugovor o zakupu. Korisnici su tek u ožujku 2022. godine potpisali ugovore o zakupu poljoprivrednog zemljišta i nakon toga su retroaktivno prijavili proizvodnju za upis u RPG.

Tada nastupa kriminal i bezakonje u općini Glamoč!

Načelnik Radivojša je znao da korisnici ne smiju biti upisani u RPG jer to nije sukladno Zakonima, ali je svejedno inzistirao na tome

Službenici u Općini Glamoč i sam načelnik Radivojša su znali da ti poljoprivrednici ne smiju biti upisani u RPG jer na početku proizvodnje nisu imali ugovore o zakupu. Korisnici su protuzakonito uzurpirali državno zemljište uz prešutnu suglasnost načelnika Radivojše, a sada još traže da ih država nagradi za to.

To je kao da vozite auto bez da ste položili vozački ispit, uhvati vas policija i napiše vam kaznu. Onda nakon 6 mjeseci vi dođete s tek napravljenom vozačkom dozvolom i kažete: “Evo sad imam vozačku, znači da sam i ranije mogao voziti, pa ajde vi meni izbrišite kaznu.” Naravno da će vam se nasmijati na to jer ste prekršili zakon ranije.

U ovoj aferi “vozačka dozvola” je ugovor o zakupu, a “policija” je Općina Glamoč. Samo što ova “policija” ne drži do Zakona uopće.

Paštar i Smajić zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti i obavili upis podataka u RPG

Unatoč upozorenjima i očitim nezakonitostima načelnik Radivojša dao je nalog općinskim službenicima Slobodanu Paštru i Almedinu Smajiću (znanom kao Dragi) da upišu te korisnike i proizvodnje u RPG. Paštar i Smajić su kao službenici bili dužni odbiti nalog načelnika i držati se Zakona, ali su izvršili traženo.

Moguće da im je, osim naloga načelnika, poticaj za ovaj upis podataka u RPG i kršenje zakona bila i osobna korist u isplati poticaja.

Ministar Perić je znao da korisnici nisu imali ugovor o zakupu kada su započeli proizvodnju

S ovim kršenjem zakona su bili upoznati i u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ (MPVŠ HBŽ) kojem je na čelu ministar Božo Perić, inače magistar računarstva, srednjoškolski profesor i predsjednik HDZ 1990 GO Livno.

Ministarstvo PVŠ vodi evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu i znalo je da nitko od korisnika nije imao ugovor o zakupu zemljišta u trenutku početka proizvodnje. Ministarstvo je znalo da nisu smjeli upisati podatke o početku proizvodnje u RPG jer je protivno Zakonima i Pravilnicima FBiH.

Ministar Perić je zloupotrijebio položaj i ovlasti i odobrio upis podataka o počeku proizvodnje u RPG, unatoč kršenju Zakona

Unatoč tome ministar Božo Perić je odobrio službenicima MPVŠ HBŽ da u RPG unesu podatke iz P1 obrasca o početku proizvodnje, iako je znao da nije bilo pravnog temelja za to. Tim činom je nastavljena priprema nezakonite isplate poticaja i pljačke proračuna u iznosu većem od 500 000 KM.

Radivojša i Perić su znali sve činjenice i svjesno su se oglušili o odredbe Zakona

O svim ovim protuzakonitim radnjama su pismeno upozoreni Općina Glamoč i MPVŠ HBŽ. Upozoreni su i službenici osobno – Slobodan Paštar i Almedin Smajić. Unatoč tome Paštar, Smajić, načelnik Nebojša Radivojša i ministar Božo Perić su se svjesno oglušili o odredbe zakona i naložili su djelatnicima da prekrše zakon i obave upise u RPG.

Sljedeći korak u procesu isplate poticaja je izrada zapisnika o postojanju proizvodnje. Djelatnici MPVŠ HBŽ izlaze na teren i rade zapisnike koji su jedan od uvjeta za isplatu poticaja. Ovo je još jedan korak na kojem se mogu prekinuti nezakonite aktivnosti, a ministar Perić je svojim položajem i ovlastima dužan to učiniti.

Perić pušta da se skupi sva dokumentacija za protuzakonitu isplatu poticaja

Umjesto da zaustavi kriminal “zasijan” u Općini Glamoč, prema informacijama kojima raspolažemo, ministar Božo Perić opet to ne čini. Djelatnici MPVŠ HBŽ su započeli sa izlascima na teren i sa izradom zapisnika o proizvodnji, bez obzira na upozorenja.

S tim činom sva potrebna dokumentacija je prikupljena i stvoreni su formalni uvjeti za obračun poticaja, jer “papir trpi svašta“.

Djelatnici MPVŠ HBŽ još samo trebaju staviti sve podatke u tablicu i poslati Federalnom MPVŠ iznose poticaja koje treba isplatiti.

Ministar Božo Perić šuti o svemu i skriva se iza Zakona o pristupu informacijama, koji nema veze s našim upitom

Upit smo poslali u MPVŠ HBŽ ministru Periću i zamolili ga za komentar. Pitanja su bila:

  1. Imamo informaciju da su djelatnici MPVŠ HBŽ započeli s izradom zapisnika o proizvodnji ozimih kultura na terenu u općini Glamoč. Možete li to potvrditi?
  2. Hoće li djelatnici MPVŠ HBŽ uistinu sačiniti zapisnike o proizvodnji ozimih kultura na parcelama u državnom vlasništvu? Iako je Ministarstvo upoznato s činjenicom da ne postoji pravni temelj za to jer je proizvodnja ozimih kultura započeta bez ugovora o zakupu.

Ministar Perić i MPVŠ HBŽ su se pozvali na Zakon o pristupu informacijama i rekli su da nam ne mogu ništa reći.

Moramo reći da mi nismo tražili informacije koje su službena tajna, nego smo tražili komentar i ministrovo stajalište.

Nažalost nije pokazao nimalo volje da se zajedno s nama bori protiv ovih koruptivnih radnji, nego je pokušao opstruirati iznošenje svih činjenica prema javnosti. Građani FBiH imaju pravo na sve informacije koje se tiču novaca koje sami uplaćuju u proračune.

Sigurno se pitate: “pa zašto Federalno MPVŠ ne prekine ovaj kriminal, jer oni kontroliraju upis u RPG, a i isplaćuju novac.“

Federalni ministar Dedić se također skriva iza Zakona o pristupa informacijama

O cijelom slučaju kršenja zakona upoznato je Federalno MPVŠ i ministar Šemsudin Dedić. Unatoč tome što smo im nekoliko puta ukazali na ovaj kriminal, FMPVŠ još uvijek nije provelo upravni nadzor.

Upravo je FMPVŠ dužno kontrolirati rad općinskih službi vezano za upis podataka u RPG i osigurati provedbu Zakona FBiH i pratećih Pravilnika.

Prije mjesec dana smo još jednom upoznali FMPVŠ i ministra Dedića sa detaljima ovog kriminala, a na taj email nismo dobili niti odgovor.

Prije nekoliko dana smo ministru Dediću postavili pitanje što su u FMPVŠ već poduzeli (ili što će poduzeti i kada) kako bi spriječili pljačku pola milijuna KM iz proračuna.

I oni su se pozvali na Zakon o pristupu informacijama i odbili sa javnošću podijeliti što su točno učinili kako bi zaštitili proračun FBiH od ove pljačke. Kratko su se referirali da su “pokrenuli predmetne provjere”

FMPVŠ još nije pokrenulo upravni nadzor

FMPVŠ prema Pravilniku o RPG-u obavlja upravni nadzor i brine o točnosti upisanih podataka u RPG. Na temelju informacija o nepravilnostima dužni su obaviti upravni nadzor upisa podatka u RPG i utvrditi moguće nepravilnosti. Prema informacijama koje imamo upravni nadzor još uvijek nije proveden.

Sa cijelim slučajem su upoznate i inspekcijske službe – županijska i federalna.

Županijska uprava za inspekcijske poslove kojoj je na čelu Dubravko Kovačević je upoznata o ovom slučaju, ali se još nikad nije izjasnila niti o ovom, a niti o prethodnim slučajevima o kojima smo pisali.

Sa detaljima ovog kriminala je upoznata Federalna uprava za inspekcijske poslove koja je u svom odgovoru od prije mjesec dana rekla da su obavijestili policijske organe da ispitaju navode i poduzmu istražne radnje. Osim toga su rekli da se u ovom slučaju treba provesti upravni nadzor nad samim upisom podataka u RPG, a nakon čega će odlučiti jesu li nadležni za ovaj slučaj.

Ostaje za vidjeti hoće li netko reagirati na vrijeme kako bi spriječio ovu pljačku prije nego novci budu isplaćeni. Nastavak slijedi.

Zvono.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR