test

Plaćenik SDA bi Schmidtu određivao šta treba raditi?

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je danas u Mostaru predstavljajući program te stranke uoči početka kampanje za predstojeće izbore kazao kako očekuje da visoki predstavnik Christian Schmidt u ovoj sedmici dovrši proces nametanja odluka na izborni zakon i Ustav FBiH.

“Očekuje da to uradi tako da ovu zemlju učini zemljom ravnopravnih naroda i njenih građana. U suštini ja sam protiv bilo kakvog nametanja, jer nije dobro da jedna suverena država za kakvu se zalažemo živi na način i po odlukama nekoga koga narod nije birao, ali također svjestan odnosa u BiH osobno ne sumnjam će izborni zakon biti nametnut. Siguran sam da je gospodin Schmidt shvatio u kakvoj državi živi i da je shvatio suštinu problema BiH i zloupotrebu presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima nije cilj omogućiti svima kandidiranje na svim razinama, već je potpuno drugi cilj. Taj cilj je pretvoriti BiH u građansku državu, državu jednog naroda”, kazao je lider HDZ-a 1990.

Navodeći kako ne sumnja da će se nametnuti izmjene izbornog zakona, kaže da ne želi izraziti zadovoljstvo onim što je vidio u javnosti, a što bi moglo biti nametnuto.

“To je samo jedan mali koračić ka institucionalnoj ravnopravnosti hrvatskog naroda, a vjerujem da će to nametnuti. Ali i ako ne nametne ovaj proces se zaustaviti ne može. Ovaj proces je došao u tu fazu u kojoj će on biti realiziran nametanjem ili bilo kojim drugim političkim odlukama.Vjerujem da će to završiti vrlo brzo i da neće podleći pritiscima šačice nezadovoljnika s potpuno pogrešnim političkim aspiracijama u BiH”, kazao je Cvitanović.

Ističe da je pozicija i dogovornost visokog predstavnika za ovu državu ogromna i smatra da će nametanjem izmjena izbornog zakona odgovoriti na trenutno stanje u zemlji, jer kako naglašava za to ima potporu ključnih međunarodnih čimbenika u BiH.

“Očito su svi shvatili da ova država ide u još teže političko razdoblje, ako se to ne uradi od onoga da će se nešto dogoditi ako se to uradi”, kazao je Cvitanović.

Na upit novinara što će biti ako se ponovno organiziraju protesti i ako visoki predstavnik pod pritiscima ne nametne izmjene izbornog zakona, kaže da su već u nekoliko navrata pripremali scenarije, što raditi ako bi se to dogodilo.

“Bitno je da su se ti protesti dogodili, jer su time svi predstavnici međunarodne zajednice vidjeli šta je cilj i ambicija onih koji su organizirali proteste u BiH napraviti od zemlje. Cilj je napraviti državu, jednog naroda, raditi ono što je Milošević radio 1989. i 1990. godine. Više nikom ne stoji upitnik šta je cilj i mislim da će to značajno utjecati na odluke koje će donijeti visoki predstavnike”, rekao je lider HDZ-a 1990.

Ako visoki predstavnik ne nametne izmjene kako je ustvrdio taj proces nema alternative i morat će se završiti.

“On će se završiti jer BiH može živjeti jedino kao ravnopravna država tri konstitutivna naroda i svih njenih građana i bez toga ova zemlja nema nikakve budućnosti. Ova zemlja će ući u vrlo složeno političko razdoblje ako se taj proces ne završi. U suštini sam protiv nametanja, ali znajući sve u ovom trenutku je taj prvi korak veoma bitan”, ustvrdio je Cvitanović.

Na kraju je dodao kako ne treba misliti da su hrvatski politički predstavnici odustali od pregovora oko Predsjedništva BiH i poručio.

“Niko od Hrvata koji se bave politkom nikada neće prihvatit egzibicije Želja Komšića, koji od Bosne i Hercegovine pravi najveću lakrdiju. Jasna poruka njemu i njegovim trabantima i svima koji se za to zalažu je, neće BiH na taj način kako vi to smatrate nikada biti građanska država, već će biti država ravnopravnim konstitutivnih naroda i njenih građana”, poručio je Cvitanović koji je najavio kampanju pod sloganom “Odgovorno uz svoj narod”.

On je u Mostaru predstavio program izborne kampanje kojim želi popraviti stanje u našoj zemlji navodeći kako će se 240 kandidata na svim listama u BiH tako ponašati, zbog čega očekuje i odličan izborni rezultat, tako da će HDZ 1990. biti značajni faktor svih segmenata života u BiH.

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR