Opet smo isprosili kanadere od Hrvatske, pa se Komšić tek sada ne odvaja od boce viskija

Novo ljeto, ali stari problemi. Krenu požari, jedan za drugim… Lokalni vatrogasci se bore koliko je to u njihovoj moći, pa nerijetko pružaju i puno više. Međutim, sve dok kanaderi iz susjedne Hrvatske ne pristignu i krenu spašavati zemlju u plamenu ne nazire se ništa dobroga. Evo, danas je na prostor Parka prirode Blidinje stigao kanader i negdje oko 13 sati krenuo gasiti požar koji proteklih dana nezaustavljivo divlja. Baš kao što divljaju i drugi požari na prostoru Konjica, Čapljine, Čitluka, dijelovima istočne Hercegovine…

Kada pojedini bošnjački politički dužnosnici ugledaju kanadere s hrvatskim obilježjima mogli bi pomisliti kako je krenula „vazdušna agresija na Bosnu“, jer što su sve zadnjih mjeseci pojedinci izgovorili na čelu s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, te onom Bakirovom maskotom Šefikom Džaferovićem, ni takvi odgovori o „vazdušnoj agresiji“ nikoga više ne bi iznenadili.

Zapravo, narod u ovim krajevima iznenadila bi samo kakva odluka političkoga vrha o kupnji kanadera ili Air Tractora, iako se to s vremena na vrijeme spomene u zadnjih dvadesetak godina, zapravo u onim trenucima kada požari divljaju, no čim jesen dođe, temperature krenu padati nema više avaza ni od naših političara o ovim stvarima. Kada trebaju povećati sebi plaće i ostala davanja nekako se puno lakše dogovore, pa i sirotinji pred izbore udijeliti po 100 maraka, ali nakon neuspjeha s respiratorima više se ne odlučuju na ozbiljnije pothvate, jer koliko su sposobni kada bi Fadil poslao u nabavku kakvog „fikreta hodžića“ i rekao mu da nabavi Air Tractor ovaj bi vjerojatno kupio Fergusonov traktor ili što je još vjerojatnije Tomu Vinkovića iz srednjih sedamdesetih!

Bosna i Hercegovina je inače za ovu ljetnu sezonu imala ponudu da španjolski Air Tractori budu prisutni na našem prostoru, te da se za tu stavku izdvoji 2.5 do 3.5 milijuna maraka (ovisno o broju letjelica), ali naši političari to odbiše, valjda smatrajući kako požara neće ni biti, a ko zna, možda je i kod Čovićevog zeta Primorca mostarski aerodrom prezauzet pa nisu imali gdje smjestiti ove španjolske „makinje“.

Opet, s druge strane gledajući mi smo naučili na prošnju i humanitarnu pomoć, milost od Hrvatske i drugih, pa nema veze što su naši političari po financijskim primanjima ispred njihovih, ili što vozaju skuplje limuzine, jer opet valja što isprositi, a pare čuvati za stare dane!

Čudi nas kako se ni Željko Komšić nije oglašavao ovih zadnjih dana po pitanju požara, te da nije povukao neko svoje od brojnih poznanstava kako bi koliko-toliko pomogao u novonastaloj situaciji, pa sada vjerojatno u kakvoj sarajevskoj kafani sam samcat sjedi, ispija viski, te na mobitelu vrti portale i nevoljko čita tekstove kako prijateljska Hrvatska opet pomaže svojim prijateljima iz Bosne i Hercegovine, baš kao što im je i uvijek ranije pomagala u ovakvim i sličnim nevoljama.

Kako bilo da bilo požara je uvijek bilo i biti će ih, kao i ostalih prirodnih nepogoda, međutim uvijek se sve to može ublažiti, a sa požarima je možda i lakše nego s drugim prirodnim nepogodnostima, pa bi za početak trebalo uvesti Zakon prema kojemu spaljena zemlja ne može biti prenamijenjena u građevinsko zemljište kroz narednih 30 ili 40 godina i to bi definitivno umnogome smanjilo požare, možda i dvostruko u samoj Hercegovini, jer sličan problem je imala i Španjolska, ali nakon što je na snagu stupio takav Zakon požari su se narednih godina u toj zemlji smanjili za 40 posto.

No, ko bi kod nas donio jedan takav Zakon? Ovi koji su sada na vlasti sigurno neće. A ne bi se kladili da će i oni koji eventualno nakon njih dođu na vlast. Naši političari će i ubuduće samo saginjati ramenima, a običnom narodu, posebno onima najugroženijima od požara neće preostati drugo nego zahvaljivati, te od ljeta do ljeta govoriti: Hvala Hrvatska.

David Franjić / Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR