Oni kao “hoće” da ukinu stopu PDV-a za plin, a pustili da cijene peleta lete u nebo

Priča o ukidanju stope PDV-a na plin uoči izbora je utopijska, jer je mjesec do izbora i do kraja mandata ove vlasti. U tom roku nije moguće pokrenuti i provesti proceduru. Međutim, tamo gdje mogu pomoći, recimo ograničiti maržu na prodaju peleta – ne žele!

Vlada FBiH danas je najavila pokretanje inicijative prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci.

Jasno je da je ovo samo jedna u nizu predizbornih priča koju ovaj put plasiraju premijer Fadil Novalić, kadar SDA i kandidat te stranke na općim izborima za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, te federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić kadar SBB-a i također kandidat te stranke na predstojećim izborima za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Inicijativa je pokrenuta kako bi se građani navodno “zaštitili od rasta cijena”.

Priča o ukidanju stope PDV-a na plin uoči izbora je utopijska, jer nešto malo više od mjesec dana je do izbora i do kraja mandata ove vlasti. U tom roku nije moguće pokrenuti i provesti procedure za ovu inicijativu, jer ona podrazumijeva izmjene Zakona o PDV-u koje moraju odobriti oba doma Parlamentarne skupštine BiH .

Već smo svjedočili nedavno usvojenim izmjenama ovog zakona kojima je prethodila prava trakavica i trebalo je skoro godinu dana da izmjene budu i usvojene.

Stoga, predlagati ukidanje PDV-a na plin u ovom trenutku nema nikakvog smisla , a ukoliko bi ova inicijativa i ušla u parlamentarnu proceduru ona ne obavezuje budući saziv Parlamenta BiH da je razmatra, nego se ta procedura mora ponovo pokrenuti.

IZ USK-A PREDLAŽU DA TONA PELETA BUDE 450 KM

S druge strane na današnjoj sjednici Vlada FBiH nije se bavila problemom snabdijevanja peleta i cijene ovog energenta za čije je rješenje ključ upravo u rukama Vlade FBiH na čelu s Fadilom Novalićem, jer na bezobrazno i beskrupulozno ponašanje prodavaca peleta Vlada FBiH kao odgovor može ograničiti maržu na cijenu peleta.

Takvu inicijativu prije nekoliko dana je Vladi FBiH uputio i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, koji traži da se ograniči trgovačka marža na prodaju peleta kako bi se došlo do jedinstvene cijene koja, kako on smatra , a na osnovu analiza koje je provela Vlada USK-a , ne bi trebalo da bude veća od 450 maraka po toni.

Međutim, Vlada FBiH se oglušila na ovaj prijedlog, te kada je u pitanju cijena peleta, jedino što je Novalić učinio to je što je ranije od Vijeća ministara BiH zatražena zabrana izvoza peleta. Međutim, ta mjera se pokazala tek kozmetičkom, jer osim što se pelet ne izvozi, do njega je teško doći na tržištu u FBiH u većim količinama, odnosno onima neophodnim građanima za predstojeću grijnu sezonu, a ako je na nekim prodajnim mjestima i dostupan onda su to u odnosu na prošlu godinu i za džepove građana s prosječnim primanjima enormno visoke cijene.

Potvrđuje to i nalaz Federalne uprave za inspekcijske poslove, iz koje se na upit Fokusa “da li inspekcija ili neka druga institucija može izuzev konstatacije da su cijene neopravdano podignute zaustaviti rast cijena ili nešto poduzeti “, odgovorili da je Zakonom o kontroli cijena u FBiH propisano je slobodno formiranje cijena prema uvjetima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena.

-U slučaju značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada FBiH može preduzeti mjere u oblasti cijena, što je i učinila u aprilu 2021. godine donošenjem odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode (17 grupa proizvoda), te naftne derivate-naveli su iz FUZIP-a.

VLADA FBIH GLUHA I SLIJEPA

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove za Fokus su naveli da su nedavno, a po zaduženju Vlade FBiH izvršili inspekcijski nadzor kod 14 privrednih subjekata – proizvođača, prerađivača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom. Inspekcija je kod pojedinih proizvođača utvrdila da se marže kreću čak i do 202 posto!

-U nadzorima je utvrđeno da se maloprodajne cijene za cijepano ogrjevno drvo kreću u rasponu od 110,00 KM/m 3 – 254,00 KM/m 3 , a za pelet u rasponu od 500,00 KM/t do 694,60 KM/t. Vezano za zakonitost poslovanja kontrolisanih privrednih subjekata, utvrđeno je da osam proizvođača obavlja djelatnost trgovine na malo i trgovine na veliko suprotno odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, da u momentu nadzora ne posjeduju ovjerenu pisanu izjavu za obavljanje djelatnosti trgovine na veliko i trgovine na malo, ne vode propisane evidencije u skladu s navedenim zakonom – ne vode ažurno trgovačku knjigu, te ne sačinjavaju veleprodajne i maloprodajne kalkulacije. Konstatovano je da cijene formirane na takav način nisu vjerodostojne, ne pokazuju tačno stanje prikazanih troškova, njihovo učešće u nabavnoj cijeni, a kod pojedinih proizvođača iskazane su marže nesrazmjerne stvarnom stanju koje se kreću do 202 posto iz čega je vidljivo monopolsko ponašanje i zloupotreba stanja na tržištu radi stjecanja ekstraprofita na štetu potrošača- navode iz FUZIP-a za Fokus.

IZ FUZIP-a su naveli i da su protiv proizvođača koji nisu poštovali odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini donesena rješenja o zabrani obavljanja trgovine do otklanjanja nepravilnosti, a za utvrđene prekršaje će biti izdati i prekršajni nalozi u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

Jasno je da je inspekcija tek detektovala problem, ali da ne može zaustaviti rast cijena, uprkos tome što one neopravdano rastu, sve dok Vlada FBiH ne donese određene mjere, odnosno ne ograniči maržu.

Stoga je i nalog Vlade FBiH inspekciji da izvrši kontrolu cijena besmislen sve dok ta inspekcija ne bude imala osnov u vidu odluke ili uredbe o ograničenju marže da taj rast i zaustavi.

Iako su iz Uprave za inspekcijske poslove naveli da su izvještaj o izvršenom uvidu u stanje zaliha i kalkulacije cijena kod proizvođača i trgovaca ogrjevnog materijala dostavili Federalnom ministarstvu trgovine, koje je nadležno za poduzimanje i iniciranje daljih mjera zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, u skladu s daljim kretanjem cijena peleta i ogrjevnog drveta, jasno je da ove informacije nisu zabrinule ni Novalića ni Vladu FBiH na čijem je čelu, jer nisu ništa poduzeli da zaštite građane koji za grijanje koriste pelet i koji su prepušteni na milost i nemilost, kako je i inspekcija navela monopolskom ponašanju i zloupotrebama.

Inače, pojedini prodavci peleta kako se približava grijna sezona na upite kupaca o cijeni tone peleta sve češće odgovaraju da “ne prodaju pelet na tonu nego na kilograme, odnosno vreće”.

Fokus.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR