Odletio Švraka

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) na sjednici održanoj u četvrtak donijelo je odluku kojom je smijenjen Mahmut Švraka, glavni tužioc Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, saznaje Raport. Tačnije Švraka je odlukom članova VSTV-a premješten s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS.

Time je okončana trakavica u predmetu koji se vodio protiv Švrake. Ured disciplinskog tužioca krajem prošle godine protiv njega je podnio disciplinsku tužbu. Prvostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a je u maju ove godine donijela odluku kojom je Švraka s mjesta glavnog tužioca premješten na poziciju tužioca.

Međutim, na ovu odluke se Švraka žalio. Drugostepena komisija VSTV-a je potom preinačila odluku u novčanu. Ovom odlukom Švraka je ostao glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS sve do jučer.

Na sjednici na kojoj je VSTV imenovao Milanka Kajganića za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Vijeće u cjelini je odlučilo da Švraka bude premješten.

U istrazi Ureda disciplinskog tužioca utvrđeno je da je Švraka propustio postupiti u skladu sa relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u. Preciznije, propustio je poduzeti potrebne radnje sa ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira tužiocima.

Utvrđeno je i da je Švraka propustio da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Republičkog javnog tužilaštva RS. Propustio je i postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a kojim se obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mjere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH. Time je počinio nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR