test

Očiti dokaz da su Rusi premrežili Hrvatsku!

Prošla je godina donijela tektonske pomake na sceni hrvatskoga krupnog kapitala. Dogodila se promjena na vrhu koja bi mogla obilježiti sljedeće godine biznisa u Hrvatskoj. Druga je podjednako velika novost ta da je milijardu kuna prihoda (ili više) dohvatio rekordno velik broj kompanija – čak 95 – što je 21 više nego prethodne godine koju je obilježio poslovni pad prouzročen pandemijom i lockdownom, ali i osam kompanija više nego 2012., koja je dosad bila najberićetnija za hrvatske milijardere.

Vujnovac jači od svoje Enne

Broj milijardera bio bi i veći da zbog vlasničkih preslagivanja neke kompanije, poput Crodux derivata dva i Dalekovoda, nismo provizorno konsolidirali s kompanijama koje su ih preuzele kako bismo dobili što točniji odnos snaga među najvećim poduzetnicima.

Prvi je put najmoćnija kompanija Energia naturalis, koja je 2021. podignula prihode za impozantna 3,3 puta. Dosad su najveće konsolidirane prihode ostvarivali samo Ina i Agrokor, odnosno Fortenova. Takav rast ponajviše je zasnovan na rastu cijena plina. Temeljna i najveća pojedinačna tvrtka, Prvo plinarsko društvo, više je nego udvostručilo prihode. No grupacija Pavla Vujnovca brzo se razvija i u drugim područjima – od željezničkog transporta i ICT-a do poljoprivrede. Osim toga, u konsolidirani prihod od 37,1 milijarde kuna nisu uračunani doprinosi tvrtki koje Vujnovac dodatno kontrolira izvan grupacije Enna. Riječ je, prije svega, o njegovu osobnom udjelu u Fortenovi (30-ak posto), u Pevexu je najveći dioničar (36,62 posto), vlasnički kontrolira i Luku Ploče…

Ne treba zaboraviti ni kutinsku Petrokemiju, gdje PPD putem zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva zajedno s Inom drži većinski paket dionica. S obzirom na to da Vujnovac stalno ističe da je nisko zadužen, moglo bi se očekivati da u budućnosti učvrsti suvereno vodeće mjesto na hrvatskome poslovnome pijedestalu.

Znatno je rasla i Fortenova (više od 64 posto), za što je glavni razlog Mercatorov povratak u okrilje kompanije, pa tako i u konsolidirane rezultate. Prošlogodišnji Mercatorov ​prihod veći od devet milijardi kuna itekako je nadoknadio prodaju segmenta zamrznute hrane i nešto više od milijarde kuna prošlogodišnjeg prihoda Ledo plusa.

Bitka za Fortenovu

Fortenova je upravo ovih dana u središtu zanimanja zbog bitke za dionice. Nakon propasti plana mirovinskih fondova da preuzmu udjel ruskoga Sberbanka, u čemu je trebao sudjelovati i Vujnovac, tih 42 posto iznenada je preuzeo investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi, no uz žestoko protivljenje Uprave Fortenove i kompletne hrvatske političke scene. Transakciju regulator još nije potvrdio, ali ne začuđuje što je Fortenova postala poželjna meta, ne samo iz političkih razloga. Njezine tvrtke iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate i učvršćuju liderske pozicije u svojim branšama ili se vraćaju u sâm vrh.

U sjeni Enne i Fortenove ostali su vrlo solidni rezultati Ine, koja je preskočila Orbico. Koncern Branka Roglića nije se mogao nositi s onima koji trguju energentima, ali nastavio je rasti i prvi je put premašio dvadeset milijardi kuna prihoda.

Rekordan prihod ostvarila je i HEP grupa, a Hrvatski Telekom lani je jedini među prvih deset stagnirao.

Veliki rast iskazala je prošle godine Petrol grupa jer smo Petrolu pribrojili rezultate tvrtke kćeri Crodux derivati dva, kupljenu od Ivana Čermaka za oko 200 milijuna eura.

Infobipov rekordni gubitak

Preuzimanje je dovršeno upravo prošlog tjedna kad su Crodux derivati dva pripojeni Petrolu i formalno prestali raditi. Tako smo dobili šestu grupaciju koja je probila barijeru od deset milijardi kuna prihoda. Očekivan je i Infobipov skok – zbog rasta prihoda od 70-ak posto skočio je s desetoga na sedmo mjesto. Međutim, pritom je učetverostručio gubitak na više od milijardu kuna, najveći od svih hrvatskih kompanija.

Lidermedia.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR