Novalić u posjetu aerodromu na kojem je dočekao respiratore. Duple

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Javno preduzeće Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) i održao radni sastanak s članovima Uprave – direktorom Alanom Bajićem, izvršnom direktoricom za razvoj aerodroma Samrom Pehilj i izvršnim direktorom za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju Elvedinom Begićem.

Domaćini su upoznali premijera Novalića s trenutnim poslovanjem Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kao i sa tokom radova na dogradnji i modernizaciji Terminala B, kojim će se u skoroj budućnosti znatno povećati kapaciteti aerodroma, kao i modernizovati usluge putnicima.

Na pomenutom projektu je završeno 95 posto građevinsko-zanatskih radova, a po završetku ovog projekta putnicima na Međunardnom aerodromu Sarajevo bit će, između ostalog, omogućen i jedan od najmodernijih sistema upravljanja prtljagom, rad 12 novih check-in šaltera, brojni poslovni prostori, gastro blok, te salon poslovne klase s pratećim sadržajima i panoramski lift.

“Zahvalni smo Vladi FBiH kao i resornom ministarstvu na tome što prepoznaju naše potrebe, zahvalni smo na subvencijama tokom pandemije i nastavku podrške investicijama. Tokom dvije pandemijske godine smo se trudili raditi i uspjeli smo da ne otpustimo niti jednog radnika”, kazao je direktor Bajić.

On je napomenuo da je MAS prošle godine po prvi put raspisao i poziv za obuku sezonskih radnika za poslove prihvata i otpreme putnika i aviona na koji se prijavilo oko 600 kandidata, te da je tu obuku uspješno završilo njih 81. Na taj način su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove godine preduprijedili nedostatak zaposlenika s čime se trenutno susreću brojni aerodromi u Evropi.

“Međunarodni aeordrom Sarajevu značajno je javno preduzeće Federacije BiH. Apsolutno se slažem da od uspješnog rada aerodroma posrednu korist ima cijela Federacija BiH. Vlada nastoji prepoznati potrebe naših aerodroma i maksimalno pomoći. Tu smo za svaku pomoć koja je u našoj nadležnosti i u budućnosti”, rekao je Novalić.

Članovi Uprave MAS-a pokazali su premijeru Novaliću nove prostore koji se prave u sklopu projekta dogradnji i modernizaciji Terminala B.

Najnoviji podaci kazuju da je od početka ove godine do 14. jula usluge MAS-a koristilo 645.568 putnika, što je 21 posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Realizovano je 7.852 aviooperacije, 12 posto više u odnosu na 2019. godinu. Upravo 2019. godina bila je dosad rekordna godina kad je u pitanju poslovanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Vlada Federacije BiH je od jula 2020. do marta 2021. godine iz Budžeta FBiH izdvojila 8,2 miliona KM pomoći za Međunarodni aerodrom Sarajevo za izmirenje dijela troškova poslovanja i za provođenje započetog kapitalnog projekta modernizacije i dogradnje Terminala B. Također, na sjednici održanoj 21.1.2021. godine, Vlada FBiH je donijela odluku o izuzimanju od isplate dobiti ovog aerodroma, saopćila je Vlada FBiH.

Fena

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR