Novalić tvrdi da se sjednice Vlade FBiH održavaju i na Durmitoru

Nakon što je Raport objavio članak u kojem su problematizirali kasno imenovanje uprave Agencije za bankarstvo FBiH, na šta je upozorio MMF, iz Vlade FBiH odnosno kabineta premijera Fadila Novalića, stigla je reakcija.

Prenijet ćemo je u cijelosti:

Povodom teksta koji ste danas 28.7.2022. godine objavili pod naslovom „Dok Novalić planinari, MMF upozorava na mogući finansijski haos zbog indolentnosti njegove Vlade“, radi neistinitih i netačnih navoda u objavljenom naslovu i tekstu, a radi objektivnog i istinitog informiranja javnosti upućujemo demanti.

U vezi objavljenog teksta čiji se sadržaj odnosi na imenovanje direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH, iznijeli ste niz netačnih tvrdnji i kvalifikacija, kao što su „dok premijer Novalić planinari, MMF upozorava na mogući finansijski haos zbog indolentnosti njegove Vlade”, “da Vlada FBiH ne vodi računa ni o osnovnim stvarima“, “da je radi indolentnosti Vlade morao reagovati MMF” itd., a što ne odgovara istinitim činjenicama, nego javnost navodi na pogrešne zaključke, i što nije prvi put.

S obzirom da niste prethodno kontaktirali Vladu FBiH i provjerili potrebne i tačne informacije o imenovanju rukovodstva Agencije za bankarstvo FBiH, javnosti ste dužni saopćiti istinite činjenice – da je Premijer FBiH još 8.4.2022. godine predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH uputio prijedloge odluka o imenovanjima direktora Agencije za bankarstvo FBiH i njegovog zamjenika na postupanje.

Naime, prijedloge ovih odluka Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila na sjednici održanoj 7.4.2022. godine.

Zbog činjenice da je Parlament FBiH ignorisao dopise Vlade od aprila, dopis predstavnika MMF–a se može jedino tumačiti kao urgencija Parlamentu, a nikako kao što neutemeljeno tvrdite, kao posljedica nerada Vlade FBiH na čelu sa premijerom.

Također, za Vašu informaciju premijer nije na planinarenju, a ni na godišnjem odmoru, nego je danas imao dvije sjednice Vlade FBiH, o čemu je i Vaša redakcija obavještena.

Raport.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR