Nino Raspudić, Slaven Raguž i ostatak sekte prozivaju HDZ BiH.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž na službenom Facebook profilu te stranke osvrnuo se na, kako je naveo, predizborne HDZ-ove manipulacija koji je zapravo prijavio 12 stranaka za izbore jer ih je “pogurao” novcem i potpisima.

“Grigorij Aleksandrović Potemkin, feldmaršal i kasnije ministar rata Katarine Velike, neki govore i njen suprug, bio je namjesnik Krima i područja koja su danas dio Ukrajine gdje se vode najveće borbe. Te teritorije su osvojili od Otomanskog carstva i 1787. g. Katarina Velika se zaputila posjetiti ta područja kako bi se uvjerila u njihov razvoj. Legenda kaže kako je Potemkin zapustio ta područja, ali prije dolaska carice dao izgraditi samo pročelja seoskih kuća od kartona, šarenih fasada, angažirajući seljake da, sa stokom, glume prosperitet i blagostanje. Dao je čak i obojiti ribarske brodove u boje ratne flote, predstavljajući je flotom Sevastopolja.

Kasnije se ispostavilo kako je to sve bila legenda, jest Potemkin zapustio ta područja, ali nije gradio kuće od kartona, nego samo naredio farbanje pročelja kuća i seljake natjerao da glume prosperitet. Legenda o „Potemkinovim selima“ je u biti „uveličavanje“ jednog engleskog diplomate koji uopće nije posjetio te krajeve „Nove Rusije“. No, ostala su Potemkinova sela kao pojam u povijesti kada su se često uistinu gradila sela od kartona.

Prije par tjedana srećem jednog hdzovskog operativca, inače dobrog poznanika. Pita me „imamo li viška potpisa, treba mu za jednu stranku?“. Za one koji manje znaju, za prijavu na izbore potrebno je skupiti određen broj potpisa, ovisno o razini za koju se natječe i potrebno je uplatiti taksu koja se kreće od 10 000 KM do 25 000 KM.

Rok predaje je definiran Pravilnikom. Jednom kada se potpisi predaju, SIP može, npr. iz razloga nepravilno upisanih podataka ili sl. odbiti određeni broj potpisa te naložiti dopunu u roku od 48 sati. Mnogi, s toga, predaju dovoljan broj potpisa, ali ostave višak za slučaj da SIP vrati prijavu kao nepotpunu, pa da se ne mora dodatno skupljati. I tako pita „operativac“ imamo li mi viška, jer je „čuo kako smo mi jedini uz HDZ BiH predali regularnu prijavu, s valjanim brojem pravih potpisa i samostalno plaćajući taksu…pa ako je ostalo viška, neće nam trebati“.

Pitam ja njega „za koga to skupljaš?“. Smiješeći se ne htjede priznati, ali reče kako je dragi tata (kako od milja operativci u stranci zovu Dragana Čovića, op.a.) pomogao SVIM strankama HNS-a. Nekima samo s dijelom potpisa, nekima je prikupio sve, nekima je pokrio dio troškova prijave, nekima sve troškove, a nekima i dugove i troškove prijave.

Tako je HDZ BiH prijavio ukupno 12 stranaka za izbore. Kada se pogleda popis, vrlo lako se može vidjeti kako se u ogromnoj većini slučajeva radi o strankama koje ne mogu organizirati omanji stranački domjenak, ali koje su, nekim čudom, nakon godina neaktivnosti uspjele koda naroda probuditi entuzijazam, prikupiti preko 5000 potpisa i uplatiti taksu od 25 000 KM.

Prevedeno u broj potpisa, to znači da je oko 80 000 Hrvata dalo potpis za prijavu neke stranke za izbore. Skoro pa svaki drugi Hrvat s pravom glasa. HRS je, od Orašja do Neuma, potpise prikupljao javno, na trgovima, prometnim ulicama, krajnje transparentno. Naravno, samostalno smo uplatili i taksu za prijave.

Osim nas i, naravno, HDZ-a BiH koji je prikupljao potpise za Predsjedništvo, nitko to nije radio na transparentan način. Ostalima je dio ili sve odradio baš HDZ BiH, što je u jednom gostovanju na televiziji javno i priznala njihova visokopozicionirana dužnosnica.

Slaven Raguž, predsjednik HRS-a

PS. Ako nekoga zanima koga je sve HDZ prijavio i pomogao prijaviti, evo popisa stranaka HNS-a, izvučenog sa službene stranice SIP-a:
1.HKDU-BIH – HRVATSKA KRŠĆANSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH
2.HRVATSKA STRANKA PRAVA BIH
3.HDZ BIH-HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BOSNE I HERCEGOVINE
4.HRVATSKA DEMOKRATSKA UNIJA BIH
5.HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA 1990-HDZ 1990
6.HSP DR ANTE STARČEVIĆ BIH
7.HRVATSKA STRANKA PRAVA HB I BOSNE I HERCEGOVINE
8.HSS STJEPANA RADIĆA
9.HRVATSKA SELJAČKA STRANKA – HSS
10.HRVATSKA NEZAVISNA LISTA
11.HRVATSKI SAVEZ HKDU – HRAST
12.HNP-HRVATSKI NACIONALNI POMAK

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR