test

Nikšić okuplja lidere, niko neće s Bakirom: Pravi se velika koalicija

S ovakvom SDA, opterećenom brojnim aferama, s ljudima koji se nalaze na crnoj listi, s katastrofalnim iskustvima, ne samo SDP-a nego svih koji su s njima sarađivali, naravno da nismo spremni koalirati.

Ovo je jučer kazao za „Avaz“ Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Novalić na listi

Nikšić kaže da su poruke predstavnika međunarodne zajednice, također, nedvosmislene.

Ambasada SAD je jasno i glasno poručila da SDA štiti i provodi korupciju, čime urušava državu i državne institucije.

-Pečat na ovakav jasan stav je stavljanje premijera Vlade Federacije Fadila Novalića na crnu listu – ističe Nikšić.

Kaže da trojka s partnerima može formirati i vlast u Federaciji.

Saznajemo da je Nikšić već obavio preliminarne razgovore s većinom lidera kako bi se napravila velika koalicija bez SDA u skoro svim kantonima, pa i u Federaciji.

Trojka u Kantonu Sarajevo već ima dovoljno ruku da SDA ponovo pošalje u opoziciju.

Uz dogovor sa strankama koje su podržale kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, koja je rezultirala velikom pobjedom u odnosu na Bakira Izetbegovića, vlast bez SDA moguća je i u Federaciji.

Sve bi se zatim prelilo i na državni nivo, uz koaliranje s HDZ-om BiH, tačnije strankama okupljenim oko HNS-a. Stranke oko HNS-a bile bi uključene i u koaliranje na federalnom nivou.

Vodio pregovore

Slična koalicija napravljena je i 2018. godine u Kantonu Sarajevo i tada je ključne pregovore vodio Nikšić, kao lider opozicije.

Ovu ideju su i tada, a i sada podržali lideri trojke, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, ali i tadašnji predsjednik Naše stranke Peđa Kojović. I tada je formirana vlast u Sarajevskom kantonu bez SDA. Sada se ide na sve nivoe vlasti i ponovo svi podržavaju ovu ideju, ne samo u Sarajevu nego i u ostalim kantonima. Pogotovo je jasna poruka Konakovića, koji je najavio izbacivanje SDA iz vlasti na svim nivoima.

Najveći broj glasova

Ako se tome dodaju i ostale stranke koje su podržale Bećirovića, itekako se može dobiti stabilna vlada bez SDA u svim kantonima, bez obzira na to što je ova stranka dobila skoro pa najveći broj glasova.

U prilog tome ide i činjenica što su rijetki oni koji žele koalirati s Bakirom Izetbegovićem.

Avaz.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR