Nikakav ili loš političar, a duša mu ukrasti

Vlada Federacije BiH donijela je uredbu o jednokratnoj novčano pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Premijer Fadil Novalić objasnio je kako će jednokratnu pomoć od 100 KM dobiti penzioneri, borci i primaoci boračkih naknada, civilne žrtve rata i porodice u stanju socijalne potrebe.

“Priprema još jednu uredbu koja će se odnositi za socijalno ugrožene kategorije, kao i za školarce. Vi ste svjedoci da smo zamrznuli marže na energetske derivate i osnovne prehrambene proizvode. Ovo nije naša prva reakcija, neće biti ni zadnja”, kazao je Novalić te dodao kako je njegova vlada dva puta povećavala penzije.

Istakao je da je obaveza Vlade FBiH da rješavaju ovu situaciju i da pomažu stanovništvo.

Novalić je rekao da Vlada FBiH to radi zato što se društvo nalazi u specifičnoj situaciji. Ztaim se pohvalio da su prihodi porasli te izvozi iznose oko 4 milijarde KM, dok je broj zaposlenih za godinu u FBiH viši za 10.350 ljudi.

“Pozivam da se svi udružimo u rješavanju problema. Općine, kantone i poslodavce, oslobađamo ih obaveza, a mi sebe prihoda. Želim reći još da mi kontinuirano, bez obzira na pritiske i napade, provodimo ono što se očekuje od jedne vlade, ovo nije politika. Svjedoci ste da sam nikakav ili loš političar, ali budite svjesni da radimo prave stvari. Građani su naša obaveza, a u stanju su nužde da im pomognemo da prevaziđu probleme. Ko zna šta nam donosi budućnost, moramo svi biti spremni da reagiramo”, kazao je Novalić.

“Na našu inicijativu zaustavljen je izvoz peleta i ogrejvnog drveta iz BiH i to je već dalo rezultate. Pozivamo i kantone da, kao što mi reagujemo, da i oni pokrenu potporu ugroženim stanovnicima, građanima FBiH tako što će ih relaksirati komunalnih obaveza i osigurati pelet i ogrjev”, rekao je Novalić.

Dodao je da ljeti treba reagirati da bismo bili sigurni da će se građani grijati zimi.

“Za 380.000 penzionera, za korisnike boračkih naknada kojih ima 100.000 po 100 KM, te za osobe sa invaliditetom i civilne žrtve rata, pa oni koji su u stanju potrebe, socijalno ugoženi, dobiće pakete od 500 KM iz naših robnih rezervi, te vaučere od 100 KM za račune električne energije za socijalno ugrožene”, kaže Novalić.

Face.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR