Nastavak suđenja Atifu Dudakoviću zbog ratnih zločina

U Sudu BiH danas bi trebalo da bude nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika i komandanata tog korpusa zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, progon i uništenje vjerskih objekata optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv 17. optuženog, Aleta Hodžića, predmet je razdvojen nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starijeg životnog doba, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Srna

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR