test

Mostarski Beverly Hills postaje tajkunsko naselje s pravom gradnje, a i SDA-ovi tajkuni u Malom polju i Blagaju nisu zaboravljeni

Osim poluotoka Vojno i Buna, koji se kroz još neusvojene izmjene prostornog plana općine Mostar od površina za sport i rekreaciju preinačuju u individualno i vikend stanovanje, istu sudbinu će doživjeti i brojni lokaliteti na Buni, ali i mostarski Beverly Hills – Bare.

Sportski i rekreativni dio grada počeo se spominjati van granica Mostara kada se tu skućio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, međutim čini se da će izmjenama i dopunama prostornog plana općine Mostar njegova parcela nije obuhvaćena, te on ostaje na prostoru namijenjenom samo za sport i rekreaciju, takoreći na livadi, dok će susjedi uskoro biti u režimu „individualno“ stanovanje, što znači da će uskoro moći graditi kuće.

Kako je Čović dobio dozvolu za kuću na Barama zna samo bivša načelnica urbanizma Marina Deronjić, koja je ‘kažnjena’ transferom u Elektroprivredu, jer da su se poštivali propisi tu gradnja ne bi bila moguća.

Podsjetimo, na mostarskim Barama važećim prostornim i regulacijskim planom vrijedi termin „površine za sport i rekreaciju“, što se izmjenama prostornog plana mijenja u „stanovanje sa pretežno individualnom gradnjom“.  

To će se odnositi i na parcelu vlasnika mostarskog SIK-a, kojemu će se parcela iz sporta i rekreacije preinačiti u individualno stanovanje, a temeljem zahtjeva vlasnika jedne od obližnjih parcela. Izlazeći u susret tom zahtjevu, Grad cijeli obuhvat (od hotela Bevanda prema Ilićima) pretvara u individualno stanovanje. Ovaj dio nije se našao čak ni na javnoj raspravi.

Da ne ostane zakinut drugi dio grada, gdje su objekte bespravno započeli pojedinci bliski SDA-u, a što smo prijavljivali inspekciji koja je zaustavljala radove, brojne parcele u Malom Polju i Blagaju također se preinačuju u individualno stanovanje, da bi pojedinci bliski stranci mogli graditi ili pak legalizirati kuće.

Nakon pisanja portala hercegovina.info o bespravnoj gradnji u Malom Polju, gdje je za sada nepoznati investitor kupio blizu devet duluma zemljišta i intervenira u korito rijeke, inspekcija je zatvorila gradilište. Osim pisanja, gradskoj inspekciji poslali smo i zahtjev za inspekcijski nadzor na ovoj lokaciji, kao i na ranču Hasana Pekušića. Postupanjem po našem zahtjevu utvrđeno je da Pekušić nema dozvole. No, neće im to više biti problem, jer će mirno sve legalizirati.

Parcela u Malom polju na koju smo slali inspekciju mijenja se novim planom iz „urbano zelenilo park sume i zaštitni pojas“ u „stanovanje sa pretežno individualnom gradnjom“. Kuće izgrađene mimo prostornog i regulacijskog plana na Buni između ostalog i dio gdje je gradio Pekušić mijenja se novim planom iz „površine za sport i rekreaciju” u “stanovanje sa pretežno individualnom gradnjom”.

Pekušić je glavni izvođač radova u Mostaru, dobiva poslove vrijedne milijune maraka, no gradio je bespravno. Kroiz izmjene prostornog plana omogućava mu se legalizacija tek izgrađenog.

Također, još mnoge viletine po Blagaju na više lokacija gdje se nije smjelo graditi uplanjuju se pod “stanovanje sa pretežno individualnom gradnjom”. I ovo nije sve. Pojedinci bliski stranci kupuju ogromna prostranstva oko Mostara, a i njima se izlazi u susret promjenom u “individualnu gradnju”, te zemljište bez mogućnosti gradnje, koje su dobili po nižoj cijeni postaje građevinsko.

O tome više narednih dana…

Hercegovina.info

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR