Milanović nema pojma o “odnosu” Željane Zovko i Dragana Čovića

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovno je u utorak prozvao hrvatsku vladu premijera Andreja Plenkovića zbog politike prema Bosni i Hercegovini ocijenivši je “izdajničkom” i upitao se zašto se HDZ ne bavi situacijom u BiH i “lažnim kandidatima”.

Milanović je novinarima u Vukovaru rekao da u BiH vlada hipertenzija, povišeni krvni tlak, javlja Hina.

“To što se događa u Bosni i Hercegovini je visoki tlak. Sad gledamo kako stranke, koje su bošnjačke stranke, kandidiraju kandidate već, imamo imena i prezimena, ali time se naravno ne bavimo”, upozorio je Milanović.

Izbori u BiH održat će 2. listopada, a rok za podnošenje listi s imenima kandidata istekao je u ponedjeljak.

“Alijina stranka ima Hrvate za Dom naroda. Kako se to zove? Let iznad kukavičjeg gnijezda”, rekao je hrvatski predsjednik. “Neka mi netko objasni – što rade Hrvati kao kandidati SDA na listama? Oni će se sutra boriti za hrvatske interese?”, dodao je.

Njemački Bundestag bi tijekom srpnja trebao izglasati posebnu rezoluciju kojom bi odredio poziciju Njemačke prema BiH, na što se osvrnuo i Milanović. “Netko tko je njemački socijaldemokrat, tko je Bošnjak, radi na nacrtu deklaracije koja samo što nije prošla gdje se BiH zaziva kao građanska država, da se potaraca sve što ima neki nacionalni predznak”, rekao je Milanović.

“Bojim se njemačkih vizija, majke mi, jedino su ruske opasnije”, dodao je.

“Što radi Hrvatski sabor, što rade samozadovoljni ljudi? (…) HDZ? Na godišnjem, zivkaju okolo za nekretnine ili možda namještaju ocjene svojoj djeci, ponavljačima”, rekao je Milanović.

“To se događa dok mi razgovaramo ovdje – lažni kandidati. Izborni zakon nije promijenjen, spremaju im omču”, dodao je Milanović i ponovio da je vlada “izdajnička” prema BiH. “Plenković je politički svodnik, ali ti ljudi tamo nisu kurve”, dodao je.

Osvrnuo se na političarke Zdravku Bušić, HDZ-ovu zastupnicu izabranu u izbornoj jedinici za dijasporu te europarlamentarku Željanu Zovko.

“Što radi Zdravka Bušić koja nema veze s BiH i radi isključivo ono što joj Plenković kaže. A ova iz Bruxellesa, Zovko, kupila je stan u Splitu i uopće se ne misli vraćati u Hercegovinu”, upitao je Milanović.

“Dragan Čović živi u Mostaru. Najveći lopov Dragan Čović. Sad nije kandidat, je li to u redu? Kandidat je Borjana Krišto”, dodao je.

Krišto je zajednička kandidatkinja stranaka koje su u sastavu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i ona će na izborima 2. listopada biti u utrci za članicu Predsjedništva BiH dok je Čović, koji je ranije slovio kao izgledni kandidat, tu mogućnost otklonio.

Na pitanje što misli o inicijativi Hrvatskih suverenista za opoziv šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, Milanović odgovara: “To je ko’ da ovce opozivaš. Ovca se ne odaziva” i ponovio da je ministar “nesposoban, neuk i smiješan”.

Dnevni.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR