Mehmedović umjesto da odgovara za ubojstvo pripadnika HVO na Božić 1995. u Usori, na listi SDA za izbore

Predsjedništvo SDA u četvrtak će na sjednici potvrditi kandidatske liste za sve nivoe vlasti na predstojećim Općim izborima. Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda je Bakir Izetbegović.

Kako otkrivaju izvori Patrije iz SDA nosilac liste za Izbornu jedinicu 3 (KS i BPK) za Predstavnički dom PS BiH je Adnan Efendić. On je 2018. godine izabran u Federalni parlament.

Nosilac državne liste iz izborne jedinice 4 (ZDK i SBK) je Nermin Mandra koji je aktuelni državni zastupnik. Na istoj listi je na broju četiri Šemsudin Mehmedović, aktuelni držanvi zastupnik i jedan od kritičara SDA.

Listu za Izbornu jedinicu 1 (USK i Kanton 10) predvodit će Šemsudin Dedić koji je također državni zastupnik, ali i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Dedić već odavno uživa povjerenje Izetbegovića pa ova pozicija nije iznenađenje.

Za izbornu jedinicu 2 (HNK i ZHK) nosilac je Edin Mušić, aktuelni državni zastupnik. Za Izbornu jedinicu 5 koja se sastoji od Kantona 2 (PK) i Kantona 3 (TK) i Brčko Distrikta BiH nosilac bi mogao biti Denijal Tulumović.

Kada je riječ o Skupštini KS za nosioca liste su dva imena u opticaju Mahir Dević, aktuelni šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS i Faruk Kapidžić, bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS.

Na kantonalnoj listi je i Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Sebija Izetbegović je na izborima 2018. godine ušla u Federalni parlament, a nakon određenog vremena se odrekla mandata zbog obaveza koje ima kao direktorica Kliničkog centra UNSA.

Jedna od najvećih borbi vodit će se za pozicije državnih zastupnika iz Izborne jedinice 3 (KS i BPK) s obzirom da su i na drugim stranačkim listama dobro poznata imena Saša Magazinović (SDP BiH), Sabina Ćudić (Naša stranka), Dženan Đonlagić (DF), Denis Zvizdić (NIP).

SDA je u bh. entitetu Republika Srpska u koaliciji Pokret za državu sa još devet političkih subjekata, a finaliziraju se zajedničke liste za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom PS BiH.

Na tim listama neće biti Adila Osmanovića, zamjenika predsjednika SDA i aktuelnog državnog zastupnika iako on živi u RS-u. Nosilac aktivnosti Pokreta za državu je Edin Ramić, a još uvijek nije poznato koju listu će on predvoditi.

Nap.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR