Mamić prodaje nekretnine kako bi vratio milijunske dugove vlasniku kladionica

Poduzetnik Renato Korać, vlasnik lanca kladionica u BiH, koji je Zdravku Mamiću posudio 44,5 milijuna kuna kojima je podmirio dug državi, upisao se kao fiducijarni vlasnik Mamićeve vile na Tuškancu i luksuznog stana na Cvjetnom trgu. No, doznajemo da je riječ o uvjetnom vlasništvu na temelju sporazuma o posudbi šest milijuna eura te da poduzetnik Korać nije zainteresiran za preuzimanje nekretnina.

Krešo Vukoja, direktor u Koraćevim tvrtkama, kaže da je rok za podmirenje duga do kraja lipnja 2022.

Upoznali se na misi

-Gospodin Korać nije zainteresiran za preuzimanje tih nekretnina, nego je upisan dok se ne podmiri potraživanje. Rok ćemo najvjerojatnije produljiti jer nekretnine još nisu prodane, naime Mamić traži kupce. Novi rok bit će do Nove godine – otkriva Vukoja, dodajući da su se poduzetnik Korać i Mamić upoznali tek otkad on boravi u Bosni i Hercegovini te da se to dogodilo nakon jedne “crkvene mise”. Direktor Vukoja dodaje da samo kuća na Tuškancu, prema nekim procjenama, vrijedi više od duga, odnosno oko osam milijuna eura, ali da opet u konačnici sve vrijedi onoliko koliko je netko za to spreman platiti.

U zemljišnim knjigama vidljiv je takozvani uvjetni upis vlasništva na ime Koraća, koji se temelji na sporazumu radi osiguranja novčane tražbine, odnosno prijenosu vlasništva zbog osiguranja tražbine u iznosu od šest milijuna eura.

Riječ je o atraktivnoj nekretnini na Tuškancu, obiteljskoj kući Mamićevih koja se sastoji od, kako stoji u zemljišnim knjigama, zgrade, garaže i dvorišta te se prostire na 1489 četvornih metara. Isti upis proveden je i nad elitnim stanom na Cvjetnom trgu, na drugom katu zgrade koju su gradile tvrtke Tomislava Horvatinčića. Stan se, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, sastoji od pet prostorija, i to hodnika, kupaonice, kuhinje, dnevnog boravka/blagovaonice i sobe te terase i uređene zelene površine. Uz to idu dva garažna mjesta.

Podsjetimo, Mamiću se na teret stavljala šteta od 52 milijuna kuna. Država mu je 7,5 milijuna kuna bila oduzela na teret jamstva koje je Mamić svojedobno uplatio za ukidanje istražnog zatvora, da bi mu ga USKOK, nakon što mu je jamstvo vraćeno, također blokirao. Mamiću je do podmirenja duga od 52 milijuna kuna nedostajalo još 44,5 milijuna. Da dug nije bio podmiren, država bi ubrzo počela provoditi ovrhe nad njegovom blokiranom imovinom, nekretninama i jahtom. Međutim, 21. srpnja Mamićeva supruga Marina je na račun države uplatila preostalih 44,5 milijuna kuna te tako podmirila dug. Također, s Državnim odvjetništvom sklopljen je sporazum da se taj novac Mamiću, ako bi Ustavni sud i ukinuo pravomoćnu presudu protiv njega, ne vraća tijekom ponovljenog postupka, već će se čekati pravomoćni ishod tog eventualnog ponovljenog postupka.

Poseban upitnik stajao je nad porijeklom novca kojim je Mamić vratio dug. Govorilo se o tome da je dignuo kredit, ali je Mamiću novac posudio Korać.

Thompson, Brkić, Dalić…

Isto tako Mamićeva supruga, kad je uplaćivala toliki iznos, morala je predočiti njegov izvor te je na osnovi te informacije hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca provjeravao njegovo porijeklo kako bi se otklonile sumnje da je Korać poslužio samo kao paravan za uplatu.

Provjere koje je Hrvatska zatražila od BiH pokazale su da je Korać doista bio u posjedu tolike svote gotovog novca (oko 6 milijuna eura) te da ga je dao Mamiću. Korać je inače vlasnik Premier World Sport kladioničarske tvrtke iz Čitluka u BiH. Aktivan je bio i u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, a njegov Facebook profil pun je slika s osobama iz javnog života poput Thompsona, Zdravka Dalića, Milijana Brkića…Korać i u Hrvatskoj, naime, razvija biznis te ima niz tvrtki koje se bave nekretninskim, građevinskim i trgovačkim poslovima, pa i turizmom.

Mamiću ostao samo teren kod Rijeke za trgovački centar

Desetak tvrtki u registru zagrebačkog Trgovačkog suda bilo je povezano sa Zdravkom Mamićem, a od njih je još jedna aktivna, ali je u postupku stečaja zbog duga većeg od 57 milijuna kuna, no posjeduje nekretnine čija se vrijednost procjenjuje na 9,8 milijuna kuna.

Riječ je o tvrtki KF projekt d.o.o. koja je svojedobno kupila zemljišta u općini Cernik-Čavle u okolici Rijeke te tamo planirala graditi trgovački centar. Tvrtka nije imala zaposlenih, temeljni kapital iznosio je 20 tisuća kuna, osnivač joj je bio Zdravko Mamić, a na pozicijama direktora tijekom godina su se izmijenili Zoran Mamić, Mario Mamić i Mislav Mamić.

Projekt, naime, nije nikad realiziran, a stečaj je otvoren u veljači prošle godine zbog “neizvršene osnove plaćanja u neprekinutom razdoblju od 3305 dana u iznosu od 57,019.438,95 kuna”, stoji u izvješću stečajnog upravitelja koji je pokušao stupiti u kontakt s Mamićima, ali nije uspio.

Tvrtka godinama nije prijavila nikakve prihode, no posjeduje zemljišta u okolici Rijeke čija je vrijednost procijenjena na 9,8 milijuna kuna, ali Općini Čavle nije isplaćen cijeli iznos iz kupoprodajnog ugovora te potražuju još 719.963,42 eura.

“Na Općinskom sudu u Rijeci vodi se ovršni postupak ovrhovoditelja Općine Čavle i ovršenika KF projekt te hipotekarnog vjerovnika Budikovac”, stoji u izvješću. Braća Mamić, Zoran i Zdravko, osim u nogomet, ulagali su i u građevinu. Većina njihovih tvrtki danas je izbrisana iz registra ili su u stečaju, a sve su nekad imale ured u Fijanovoj ulici. Osim tvrtki, tamo se smjestila i agencija za prodaju nogometaša, a radilo se o tvrtkama: MOS projekt, Steradijan građenje, Steradijan projekt, Steradijan nekretnine, Radio sedam, Mamić nekretnine…

Jutarnji.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR