Makedonski narod je skinuo ruske i bugarske okove. Zauvijek

Skupština Sjeverne Makedonije usvojila je u subotu francuski prijedlog za ukidanje bugarske blokade i početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Nakon dva i po dana rasprave prijedlog je usvojen sa 68 glasova “za”.

Rasprava je dva i po dana trajala u napetoj atmosferi. Opozicija je dizala buku tokom govora poslanika vladajuće većine, a bilo je i verbalnih sukoba i međusobnih optužbi poslanika iz vlasti i opozicije.

Opozicioni VMRO-DPMNE i Ljevica tražili su odbacivanje ovog prijedloga, koji, prema njihovim riječima, dovodi do direktne asimilacije makedonskog naroda, bugarske ucjene i višegodišnje opstrukcije procesa evropskih integracija.

Za razliku od njih, vladajuća koalicija uvjeravala je da pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika i početak pregovora o članstvu u EU.
I premijer Dimitar Kovačevski je sa skupštinske govornice prvog dana rasprave najavio da je predloženim prijedlogom makedonski jezik jasno preciziran kao jedini, priznat i prihvaćen jezik za EU.

“Konačno smo, nakon 17 godina čekanja, i mnogih najava, a nakon njih mnogo razočaranja, dobili zvaničan početak pregovora sastankom cijele Vlade sa Evropskom komisijom”, rekao je premijer.

To je, poručio je Kovačevski poslanicima, “jedina istina u ovoj buri manipulacija, spekulacija, lažnih vijesti i namjernog i nenamjernog oštećenja i stvaranja krize i destabilizacije države”.

“Na takav prijedlog, koji u potpunosti odražava naše nacionalne interese i crvene linije, ja, Vlada i predsjednik države rekli smo DA”, naglasio je u obraćanju poslanicima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja se prije skupštinske rasprave obratila poslanicima, u petak je na Tviteru napisala: “Nema sumnje da je makedonski vaš jezik. Mi to u potpunosti poštujemo”.

Uz poruku Von der Leyen je retvitovala i dio svog obraćanja u parlamentu u kojem je poručila: “Budućnost vaše zemlje je u Evropskoj uniji, a Evropa nije potpuna bez Sjeverne Makedonije. Želimo vas u EU!”

Potpredsednik Vlade za evropska pitanja Bojan Maričić istakao je u intervjuu beogradskom “Blicu” da francuski prijedlog zadovoljava sve makedonske primjedbe.

“Izmijenjenim, dotjeranim, dopunjenim francuskim prijedlogom dobili smo ono za što se godinama borimo – čistu formulaciju na makedonskom jeziku, bez ikakvih fusnota, zvjezdica i objašnjenja, što je za nas bilo najvažnije u očuvanju naših nacionalnih interesa”, rekao je Maričić.

“Uspjeli smo”, istakao je Maričić, “da zaštitimo makedonski jezik, kao što smo i obećali”.

“Građani nemaju šta da brinu, makedonski jezik ovim prijedlogom postaje jedan od budućih službenih jezika Evropske unije. Zaštitom makedonskog jezika najdirektnije osiguravamo zaštitu identiteta makedonskog naroda”, poručio je Maričić.

I dok je u Skupštini trajala rasprava o Informaciji o sadržaju Prijedloga-pregovaračkog okvira, građani su protestovali protiv francuskog prijedloga ispred zgrade parlamenta.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR