test

Lopovi iz Hrvatske kao da su pekli zanat u mostarskom Aluminiju

Petero osumnjičenih za malverzacije s prodajom plina na štetu INA-a je ispitano i čeka se odluka suca istrage hoće li uslišiti zahtjev tužiteljstva i odrediti im istražni zatvor. U međuvremenu USKOK je detaljno izvijestio kako su Damir Škugor, Goran Husić, Josip Šurjak, Marija Ratkić i Škugorov otac Dane Škugor, od lipnja 2020. do jučer, kada su uhićeni, zaradili gotovo 850 milijuna kuna i oštetili INA-u za više od milijardu kuna.

Škugor je, kao direktor Inine Službe za trgovinu prirodnim plinom, sredio da tvrtka Husića i Šurjaka – preko Plinare istočne Slavonije i neposredno od Ine – kupuje plin po fiksnoj cijeni i “neovisno o promjenama na svjetskom tržištu” i to za 19,46 eura po megavatsatu, navodi USKOK.

Taj plin su zatim prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama koje su dosezale i do 210,26 eura po megavatsatu – gotovo 11 puta skuplje.

Oštetili Inu za milijardu kuna

Škugor je ugovor s tom tvrtkom sklopio “bez zaštitnih klauzula”, naglasio je USKOK, dodavši da su osumnjičeni takvim “modelom poslovanja” ostvarili dobit od oko 171 milijun eura – odnosno gotovo 1,3 milijardu kuna.

Tvrtka Šurjaka i Husića, u 2021. i 2022. Ini je za plin platila nešto više od 242 milijuna kuna, a s obzirom na to da su ostvarili dobit od 1,3 milijuna kuna Inu su oštetili za više od milijardu kuna.

USKOK je istaknuo da su osumnjičeni nelegalno zaradili najmanje 848 milijuna kuna, a tu su zaradu podijelili tako da je Škugor dobio oko 482 milijuna, Husić najmanje 92,6 milijuna kuna, Šurjak gotovo 69 milijuna kuna, a tvrtka OMS upravljanje nešto više od 204 milijuna kuna.

Telegram.hr

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR