Lopovi i uhljebi iz SDA u hladovini teferičili o moralu, a SDA je mjerna jedinica za nemoral

Iz Kantonalne organizacije SDA danas su obrazložili zašto su im neprihvatljiva dešavanja na dan održavanja Povorke ponosa u Sarajevu te zašto za to smatraju odgovornim Vladu Kantona Sarajevo.

Šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS Mahir Dević smatra da se Povorkom ponosa 25. juna potpuno paralizovao život u glavnom gradu.

“Mi smo stranka koja poštuje ustav i zakone. Svaka vlast, pa i ova kantonalna mora štiti ustavni poredak. Mi smatramo da je ova vlast nesposobna, ona u stvari svojim djelovanjem, odnosno nedjelovanjem vrši diskriminaciju. Kakve su to sigurnosne procjene MUP-a da je bilo potrebno 1.100 policajca, da se blokiraju 52 ulice u strogom centru grada, da se potpuno paraliziraju život i privreda”, pitao je.

Ponovio je da će SDA tražiti da kantonalna vlada obeštetiti one koji su oštećeni tokom održavanja povorke.

“Da li Vlada KK kontroliše situaciju, o tome najbolje govore deponije smeća, nagomilani problemi u infrastrukturnim projektima, potpuni haos i kolaps. Mi obećavamo da ćemo spriječiti nakaradnu interpretaciju ljudskih prava”, poručio je Dević.

Istakao je da je Narodno pozorište Sarajevo (NPS) odgovorno to što se nag muškarac, na dan kada je održana i povorka, kretao gradskim ulicama. Mišljenja je da se ovako nikada nije dešavalo dok je SDA bila na vlasti.

“Šta će poduzeti u smislu odgovornosti Narodnog pozorišta ispred kojeg je organizovan nemili događaj. Sarajevo je grad tolerancije, grad koji je bio čovjekoljupac. Ovakvog narušavanja javnog morala u vrijeme vlasti SDA nije bilo. Da li je normalno da se Vlada KS zaduži 345 miliona KM, a da se za organizaciju tri povorke potroši 1,2 miliona KM. Da li smo ta sredstva mogli bolje upotrijebiti”, izjavio je.

Prema Devićevim riječima, SDA nije homofobna stranka i nikada to nije bila.

“Ne zagovaramo uskraćivanje ljudskih prava”, dodaje.

Tvrdi da su policajci u večernjim satima na dan povorke osiguravali privatne zabave, a koje su organizovali organizatori i učesnici povorke.

“Ne želimo da goli ljudi na ulicama zasreću građane i povlače ih za ruke i takve poruke šalju djeci. Ne podržavam povorku, jer nije u skladu sa Božijim zakonima. Božiji zakoni su iznad svih ljudskih zakona. To je moj lični stav”, zaključio je Dević.

Zahiragić: Javni prostor ne može biti za sodomu i gomoru

Zastupnik SDA u Skupštini KS Haris Zahiragić se osvrnuo na muškarca koji je nag hodao.

“Javnost i građani bili su uznemireni scenama. Pod firmom performansa, pod firmom kulture i umjetnosti, do tada nepoznati autori, organizovali su manifestaciju na javnom mjestu. Osim što su potpuno nagi šest sati organizovali performans, što je uključivalo uriniranje i proganjanje gospođa, općenje sa voćem i povrćem”, istakao je.

Dao je obećanje uime SDA te pozvao direktora Narodnog pozorišta Dinu Mustafića na odgovornost.

“To znači da vlast u KS-u želi da pomjera granice prihvatljivog. SDA javno obećava da ovakve scene građani nikada neće gledati, ko god da bude na vlasti. Odgovornost je na Ministarstvu kulture, a ako nije na njemu, onda je na direktoru Narodnog pozorišta Dini Mustafiću koji svaki dan sve komentariše, ali posljednjih dana je tih. On je suštinski adresirao krivca, on je taj krivca. On više ne može voditi ustanovu koja je od Sarajeva pravila centar kulture. Mi smo centar normalnih umjetnosti”, konstatovao je Zahiragić.

Kako je izjavio, javni prostor ne može biti prostor za sodomu i gomoru.

“Aktivno ćemo pratiti svaku manifestaciju, nijednu nećemo propustiti. Dok je SDA bila na vlasti, niti jedna parada nije bila”, dodaje.

Na navode da se povorka organizovala i kada je SDA bila na vlasti, odgovorio je da je to loš pokušaj te da to nije bio slučaj. Ne misli da nije adekvatno reagovao kada je tražio reakciju na muškarca koji je nag hodao.

Biščević-Tokić: Tražit ćemo ostavke

Zastupnica SDA u Skupštin KS Jasmina Biščević-Tokić je naglasila da je licemjerno ako kantonalni ministar privrede Adnan Delić (NiP) nije želio da ti saglasnost da se održi Kvirhana, ali da je to učinio nakon što je predsjednik NiP-a i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković tražio da da saglasnost.

Najavila je da će SDA tražiti i ostavke ministra kulture Samira Avdića, ministra saobraćaja Adnana Štete (SDP) i ministra unutršanjih poslova Admira Katice (NiP).

Klix.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR