Lopine iz SDA i HDZ BiH se kite zaslugama Milana Dunovića

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, čiji je predlagač Zijat Mušić (SDA) usvojen je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

-U Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju koji je donesen 2009. godine, u članu 31 stoji da redovnim penzionerima po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH odlaskom u starosnu penziju, može se dokupiti do tri godine staža, ako su prilikom odlaska u penziju bili pri zavodu za zapošljavanje.

Znači zavod to dokupljuje. Što se tiče boraca, diskriminatorska je bila odredba u ovom članu, umjesto da tim ljudima dajemo neke privilegije mi se borimo da ispravimo nepravdu, da dođemo u rang s drugima – govori Mušić i dodaje:

-Ovaj zakon ne prepoznaje povoljnije penzionisanje boraca, pripadnika oružanih snaga Armije RBiH i HVO-a. Njima se po ovom članu zakona ne može otkupiti do tri godine staža. Ovim izmjenama mi smo samo u član 31 dodali da ovaj član prepozna i Zakon o povoljnijem penzionisanju pripadnika oružanih snaga, da kod odlaska u starosnu penziju i borci imaju pravo na dokup staža od tri godine.

Ovaj zakon je dobio potrebnu većinu i na potvrdu ide u Dom naroda FBiH.

Zastupnici su danas također na prijedlog zastupnika Zijata Mušića (SDA) usvojili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, koje se tiču člana 116.

-Radi se o članu 116 koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim. Penzija je stečeno pravo. U članu 116 se radilo o tome da neki mogu imati penziju i raditi, a dok ovi neki koji imaju oko 400 KM penziju, uglavnom su to iz boračke populacije, ne mogu raditi. Oni moraju tu penziju zamrznuti. Ustavni sud FBiH je presudio da se član 116 briše. Nemam šta dalje obrazlagati – rekao je predlagač Mušić.

Faktor.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR