Kućni prijatelj familije Izetbegović rek’o

Pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo izjavio je za Fenu da je Vlada FBiH obezbijedila dovoljno sredstava za realizaciju zakonskih prava branilačke populacije.

“Ono što bih izdvojio je da branilačka populacija više ne zavisi od dobre volje bilo koga ko sjedi u Vladi FBiH, jer su zakonska rješenja omogućila njihove statuse, usklađivanje, odnosno uvećanje naknada svake godine.

Nastaviti saradnju

Također, želim istaći da će ovo Ministarstvo nastaviti saradnju sa udruženjima/udrugama, savezima, organizacijama na daljem unaprijeđenju statusa populacije kroz obezbjeđenje sredstava, realizaciju istih kroz transfere i ako bude potrebe opet raditi na izmjenama zakona”, istakao je Terzo.

Dodao je da je najbitnije da se razgovara i da se ono što se dogovori i implementira.

Ocijenio je 2022. godinu kao jednu od uspješnijih godina od kada postoji Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

“Razlog je izmjena seta zakona kojim su uvećana i proširena prava branilačkih kategorija (korisnici lične i porodične invalidnine, dobitnici ratnih priznanja i demobilisani borci), te data dodatna sigurnost u redovan rast naknada lične i porodične invalidnine te dobitnika najvećih ratnih priznanja”, kazao je Terzo.

Pojasnio je da će akcenat u narednom periodu i programi pomoći biti na osiguranju dostignutog obima prava i pravičan status boračke populacije u skladu sa njihovim potrebama i realnim mogućnostima društva, kroz pravičnu kategorizaciju i materijalno osiguranje porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i demobiliziranih boraca, pomoć u rješavanju stambenih pitanja boračke populacije, kao i realizacija nabavke automobila za RVI 100 I grupe.

Troškovi liječenja

Također tu je i sufinansiranje troškova liječenja branilačke populacije, sufinansiranje troškova dženaza i sahrana, pomoć u pružanju pravne pomoći branilačkoj populaciji, trajno očuvanje vrijednosti proizašlih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata kroz materijalnu podršku projekata izrade monografija jedinica OS RBiH i drugih izdavačkih projekata vezanih za odbranu RBiH, nastavak aktivnosti na izgradnji, uređenju i održavanju spomen-obilježja i mezarja šehida i poginulih branilaca i dostojanstveno obilježavanje najznačajnijih datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, pomoć u realizaciji projekata logoraša, te donošenje Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog interesa.

Terzo je saradnju sa ostalim ministarstvima i premijerom ocijenio kolegijalnom i na profesionalnom nivou, a naročito sa premijerom, Uredom premijera i Sekretarijatom Vlade Federacije BiH.

“Zajedno smo učinili da populacija o kojoj brinemo nije osjetila nedostatak ministra nakon smrti rahmetli Salke Bukvarevića 29.07.2020. godine”, istakao je on.

Pored socijalnih i ekonomskih pitanja, bitan segment u ovoj oblasti je i društveni status pripadnika boračke populacije.

“Društveni status se ogleda kroz obzebjeđenje i realizaciju zakonskih obaveza prema ovoj populaciji. Samim tim i ostvarivanjem svojih prava ova populacija neće biti prinuđena ostvarivati ih na nekom drugom mjestu, a to znači da njihovo dostojanstvo neće biti ugroženo. Mislim da je velika većina branioca bez obzira na svakodnevne probleme ponosna što je branila i odbranila nezavisnost i suverenitet jedine nam domovine Bosne i Hercegovine”, kaže pomoćnik federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo.

Namjenska sredstva

Također dodaje da se budžetom planiraju namjenska sredstva koja imaju za cilj trajno očuvanje vrijednosti proizašlih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata kroz materijalnu podršku projekata izrade monografija jedinica OS RBiH i drugih izdavačkih projekata vezanih za odbranu RBiH.

U toku je Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022” za koju Terzo ističe da je ova manifestacija jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini koji ima nekoliko ključno važnih aspekata.

“Prije svega tu je odavanje počasti svim poginulim pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine zahvaljujući kojima smo danas u mogućnosti uživati u nezavisnoj, slobodnoj i demokratskoj državi Bosni i Hercegovini.

Manifestacija nastoji da ukaže i oda priznanje svim i danas živim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH valoriziranjem njihovog doprinosa te isticanjem zasluga svih njih pojedinačno. Osnovni cilj manifestacije je podizanje nivoa svijesti o važnosti države, nacionalnom ponosu, jačanju osjećaja patriotizma i educiranja mlađih naraštaja o čuvanju i očuvanju identiteta i povezanosti sa domovinom”, ističe Terzo.

Prema njegovim riječima, konceptualno manifestacija se sastoji od niza sadržaja koji uzajamno kreiraju jednu cjelinu i kazuju priču o „čudu bosanskog otpora“, svim izazovima i problemima sa kojima se bh. društvo suočavalo devedesetih godina – godinama agresije.

Niz aktivnosti

“Novina je da ovogodišnja manifestacija u velikoj mjeri izlazi izvan „granica“ Kantona Sarajevo, te da nizom aktivnosti i događaja nastoji u punom smislu govoriti o odbrani Bosne i Hercegovine. Tako u periodu od 19. jula do 15. augusta ove godine imamo raznovrsne aktivnosti od Goražda, Bugojna, Mostara, Konjica, Tuzle, Bužima i naravno Sarajeva.

Obzirom da manifestacija po prvi put koncetrično definira aktivnosti u nešto manje od mjesec dana prisutni su raznovrsni sadržaji poput izložbi, predavanja, okruglih stolova, filmskih projekcija, radionica za učenike, konkursa za najbolje literarne i likovne radove do svečanih akademija i molitve/dove za domovinu. Centralni program manifestacije se, kao i unazad nekoliko godina, održava na prostoru Memorijalnog centra Kovači.

Poruka koju ovogodišnja manifestacija nastoji prenijeti je da uprkos svim izazovima devedesetih, osporavanjima i željom za uništenjem opet je Bosna i Hercegovina tu – nezavisna i međunarodno priznata država, kao i da su oni koji su branili i odbranili nezavisnost Bosne i Hercegovine spremni raditi na izgradnji moderne evropske države, ali i opet i iznova braniti je”, poručio je Terzo.

Fena

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR