test

Konaković pojačao prodaju Apaurina u BiH!

Na poziv predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermina Nikšića stranke okupljene oko pobjedničkog kandidata ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, okupit će se tokom predstojeće sedmice na radom sastanku kako bi razmotrili daljnje djelovanje, odnosno formiranje vlasti.

“Riječ je o jednoj kafi na kojoj će se susresti predstavnici stranaka koji imaju komotnu matematičku većinu. Ako uspostavimo politički koncept, krećemo u formalne pregovore”, kaže u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković.

Za naš portal Konaković otvoreno govori o odlukama visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, njegovim neokolonijalnim istupima, formiranju vlasti na razini države, FBiH i države. Odgovara na pitanja je li imao već kontakta sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, zašto ne vjeruje Željku Komšiću, ali i naglašava da ne želi isključiti takvu saradnju. Također, osvrće se na moguću saradnju sa opozicijom u RS-u.

O Schmidtovim neokolonijalnim istupima

Radiosarajevo.ba: Gospodine Konaković, kako gledate na najnovije neokolonijalne istupe visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji su izazvali dosta pažnje?

Konaković: Ja mogu samo reći, da, nažalost, mi još uvijek nemamo političku scenu koja je sposobna sama donositi odluke. Dakle, vidjeli smo da su se protekle godine mandata stranke u vlasti bavile isključivo kampanjom i nisu rješavale nikakve probleme. Vratit ću se još jednom na taj famozni Neum (pregovori o Izbornom zakonu u BiH pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, op.a.) u kom su šanse da se nešto dogovori unutar politika bile bolje. I rješenja su bila bolja od ovoga što je na kraju nametnuo Schmidt.

Kad on nešto nametne onda ulazimo u tu dilemu, da li ulaziti u zamku nepoštivanja odluka Visokog predstavnika onako kako to radi Dodik, i potpuno derogirati njegovu funkciju. Onda se, naravno, nameće pitanje šta ako i mi to uradimo? S druge strane, politička scena je takva da ne možemo očekivati nikakvu iole važnu i dobru odluku za građane BiH.

Ja sam, sjećate se, najavio ovu Schmidtovu odluku, dok su moje kolege govorile da neće biti nametanja. Ja sam nekoliko puta u izbornoj kampanji rekao da, naravno, hoće nametnuti promjene Izbornog zakona u BiH, i to se, naravno, desilo. On, naravno, koristi svoja prava, koristi Bonske ovlasti koje su nam nekoliko puta valjale. I u zadnjem periodu kada je van snage nelegalne, neustavne propise koje usvaja Narodna skupština RS. Slavili smo takve odluke.

Ovo što je sada uradio za mene nije iznuđujuće. Očekivali smo. Možda je taj tajming čudan, noć izbora, da se utopi u priču o postizbornim rezultatima. To je možda nešto što izaziva reakciju. S jedne strane drago mi je da se odustalo od te ideje da se famoznim procentima cementira učešće naroda u kantonima u kojima je manje predstavnika jednog naroda. Vidjet ćemo šta smo ovim dobili ovom odlukom. Čekamo i odluku Centralne izborna komisije (CIK) o raspodjeli mandata, da vidimo šta je to u konačnici, koja je to matematika koja će izaći iz ovakve Schmidtove odluke.

“Ne smijemo im ostaviti ni minimum prostora”

Radiosarajevo.ba: Hoćete li biti novi premijer Federacije BiH? Idete li na to?

Konaković: Da budem iskren, kada bih slušao sebe samog i svoje srce, volio bih biti opozicioni zastupnik u nekom parlamentu i imati vremena za organizaciju stranke, porodice i za neki normalan život. Okolnosti nam nameću obavezu da u ovom političkom ringu ne ostavljamo ni minimum prostora onima koji su do sada vodili procese, prostora da ih ponovo vode.

Nekoliko puta smo mi demonstrirali da nam funkcije nisu važne. Niti smo mi vodili kampanje da nekog svog ustoličimo bilo gdje. Naprotiv, pravili smo kompromise. Imate primjer Kantona Sarajevo gdje smo kao najjača stranka ustupali pozicije parterima i na kraju je to dalo dobar rezultat.

Neću bježati od te odgovornosti! To je jedna od najvažnijih dužnosti u BiH, sigurno najoperativnija i za suštinske reforme možda najvažnija funkcija. Važnija od svih kantonalnih, pa i od Vijeća ministara BiH, gdje su neke druge nadležnosti. Ono što mi je važno jeste da ova koalicija okupljena oko Denisa Bećirovića i možda neke druge stranke naprave tu stabilnu, čvrstu većinu, da se napravi kvalitetan programski koncept kao što je bio u Kantonu Sarajevu. I da se onda sa partnerima – HDZ-om BiH i još kojim krene u suštinsko, istinsko provođene reformi.

Onaj ko to bude radio (dužnost federalnog premijera, op.a.) bit će mu teško. Ta pozicija je vrlo teška. Ja od nje ne bježim, ali se na nju ne guram. Razgovarat ćemo o svim kadrovskim rješenjima nakon što odobrimo svoje programe.

SDA nosa kofere, torbe, lobira, prepada, nudi…

Radiosarajevo.ba: Očekujete li da SDA, s obzirom na broj mandata u Parlamentu FBiH, pokuša sačuvati vlast i kako ćete, s druge strane, odgovoriti na očekivane optužbe za paktiranje sa utjecajnijim HDZ-om BiH Dragana Čovića?

Konaković: SDA danas lobira, prepada, nudi, nosa kofere, torbe, nudi mandate, razmišlja kako da skupi većine… O tome imam informacije s terena i vrlo ozbiljno to govorim.

Mi znamo da je SDA takva i da će učiniti sve što može da bi zadržala utjecaj u Elektroprivredi, Telecomu, Autocestama, namjenskoj industriji, u svemu što smatraju najvažnijim, istovremeno ne vodeći računa o državi BiH i njezinim institucijama. Bit će im važnije zadržati Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) nego da napravi neki dobar program sa partnerima na vlasti.

Upravo zbog toga mi ćemo učiniti sve da se to ne desi, već da se politička paradigma potpuno promijeni.

Da se pregovarači koji dolaze za stol sa Dodikom, Čovićem i drugim pregovaračima donesu jednu drugačiju državotvornu energiju. Mi znamo s kim se borimo. Tako su oni govorili i u Sarajevu. Od samog početka, kad smo formirali “šestorku”, pa su uspjeli trgovinom državnim ministarstvima srušiti Vladu KS. Vratili smo se još jači i bolji.

To danas trajna kategorija, jer je SDA krahirala u Kantonu Sarajevu. To će se desiti na nivou FBiH. A te njihove smiješne optužbe kako oni samo imaju pravo koalirati sa HDZ-om i SNSD-om toliko su izlizane da osim prvog kruga njihovih botova i trbuhozboraca niko u to više ne vjeruje.

Ne zanima nas to njihovo mišljenje. A s ovim pokušajima prijetnji, ucjena, kupovina borimo se na terenu. Zaštitit ćemo ljude od takve vrste utjecaja i zadržati sve ljude koje smo na demokratski način dobili.

Nisam isključio Komšića, nemam ništa protiv jakog probosanskog bloka

Radiosarajevo.ba: Član Predsjedništva BiH i lider DF-a Željko Komšić je vrlo jasno rekao da će poslušati glasove građana i da neće ići sa SDA u Sarajevu. Vi ste u više navrata javno izrazili nevjericu u taj stav. Zašto mu ne vjerujete?! Da li bi vrijedilo dati šansu g. Komšiću?

Konaković: Ja sam u više navrata rekao da u to ne vjerujem. Mislim da je to samo poboljšavanje pregovaračkih pozicija DF-a. Nijednim svojim potezom u proteklih nekoliko godina DF nije pokazao da je neki nebitni privjesak SDA. Njihovi ljudi su na naslovnicama režimskih medija. Primjerice, Zlatan Begić govori kako je divno što su u koaliciji sa SDA itd.

Mislim da je to njihov plan “A”. Žele da se kroz kvotu SDA provuku u Federalnu vladu, jer ih Čović neće direktno. Da zadrže svoje pozicije u Elektroprivredi itd. Da to nije plan Komšić bi mogao sazvati sutra press konferenciju i saopćiti da su donijeli odluku na organima da ne pristaju na takvu koaliciju (sa SDA).

Nikad nisam rekao da ne želim i da ne pristajemo na DF i koaliciju. Nemam ništa protiv da se skupi snažan blok na pro-bosanskohercegovačkim pozicijama. Ako treba da NiP od sebe da koju poziciju, vrlo rado ćemo to uradit. Da se okupi snažna, ozbiljna platforma sa što većim brojem ruku i jednim ciljem – da malo zavrnemo rukave i radimo. Moja procjena je da se to neće desiti.

Radiosarajevo.ba: Zašto mislite da se to neće desiti?

Konaković: Moja procjena je da DF ne smije. Da su oni u nekoj vrsti dužničkog ropstvu prema SDA. Ovo što govore je, kako sam čuo, samo malo postizbornog populizmima i poboljšavanje svoje pregovaračke pozicije.

No, ako bude drugačije, moram priznati da ćemo mi biti drago da se Komšić uspije izvući iz zagrljaja SDA. On mu, kao stranci, ništa nije dobro donio. Dobar rezultat DF-a je posljedica lične karizme Željka Komšića. Nikakvih rezultata kojih DF nema. Pokazali su to lokalni zbori da je ta infrastruktura skoro uništena. DF neće preživjeti lokalne izbore ako se ne distancira od SDA. Karizma vrijedi na Općim izborima, ali na Lokalnima se pokaže njihova realna snaga.

Radiosarajevo.ba: Ako se već bude išlo u smislu saradnje sa HDZ-om šta ćete tražiti od Čovića u smislu stabilizacije odnosa sa “političkim Sarajevom”? S obzirom da dugo traje ta negativna kampanja gdje se gotovo sve Bošnjake i probosanske snage stigmatizira kao protuhrvatske, mrziteljske čak. Kako HDZ na koncu vratiti u sistem? U sistem rada umjesto prijetnji “vrućom jeseni”, mahanja zastavama tzv. Herceg-Bosne, priče o entitetima…

Konaković: Treba promijeniti odnose na nivou BiH, gdje su odnosi naroda i građana kreiraju kroz odnose stranaka, odnosima SDA i HDZ-a. Oni su kreirali takav narativ. A ni jedni ni drugi nemaju ni polovičnu podršku svojih naroda.

Jedni su na trećini, a drugo na četvrtini te podrške! I geneza problema unutar BiH je geneza problema odnosa SDA i HDZBiH, SDA-SNSD i obrnuto.

Ali želim reći, to je uglavnom projektiran odnos između SDA i HDZ koji se prenosio na predizborna stanja. Postizborno vi vidite da oni nemaju nikakve probleme i da sve funkcioniše onako kako s oni planirali.

Mislim da ćemo najviše posla napraviti kada se formira nova Federalna vlada – koja se mora brzo uspostaviti – pa da federalni premijer ili bošnjački ministri, to jeste ministri svih naroda, bave teritorijom cijele Federacije BiH. Da ne bude strano da premijer FBiH posjeti privrednike u Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Livnu… Da porodilje u cijeloj FBiH imaju jednaka prava. Da se granice etniciteta prelaze i da suštinski bude interes građana FBiH.

Mi tu namjeru imamo na nivou Vijeća ministara. Naši ministri koji budu participirali u državnoj vladi redovno će, pored sastanaka u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću, odlaziti u Teslić, Doboj, Široki Brijeg…

Dakle, te prepreke ne bi trebale da postoje i time bi mogli relaksirati tenzije. Naravno, ukoliko za to nađemo sagovornike. To i jeste naš koncept čitave BiH. Uz razumijevanje naših razlika.

Matematika neće biti problem, mi smo u prednosti

Radiosarajevo.ba: Dobro, koliko će se brzo ići u formiranje vlasti u FBiH?

Konaković: Tu će se najbolje vidjeti da li postoji istinska volja za promjenama u BiH. Ako postoji, onda će to biti moguće uraditi u kratkom roku. Mislim do marta naredne godine, do isteka privremenog finansiranja na svim nivoima. Dakle, možemo imati normalnu funkcionalnu vlast koja ima svoj plan rada i koja može ozbiljno krenuti na posao. Ukoliko ne postoji volja, ukoliko se želi postojeće stanje – bit će tu svega.

Biće klubovi naroda, manipulacija itd. Što se tiče matematike, ona potpuno ide u prilog nama, s ove strane Trojke. Na nivou države mnogo drastičnija će biti ta razlika u korist naših mandata. A i na FBiH je vrlo komotna pozicija nas, SDP-a, Naše stranke, NES-a, Kasumovića, PDA. U odnosu, recimo, na SDA. Matematika neće biti problem. Hoće li biti problem politika, kao i do sada, teško je prognozirati. Da vidimo da li nova energija iz Sarajeva možde da krene, da li bi ona mogla promijeniti energiju u HDZ i SNSD-u, vidjet ćemo hoće li naići na plodno to.

“Ako želi nove vjetrove, nema dileme da će Dodik birati nas”

Radiosarajevo.ba: Pričajmo o državnoj razini vlasti. Jeste li u ovom periodu poslije izbora razgovarali sa HDZ-om, SNSD-om, neka vrsta preliminarnih razgoora?

Konaković: Oficijelno nismo. Naravno, ima nekoliko ljudi s kojima ja imam korektne odnose na političkoj sceni. Razmjenili smo nekoliko poruka, razmijeili jedni drugima izborne rezultate. Iz skoro svih stranaka. Formalnih nije, jer očekujemo konačne rezultate…

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate tvrdnje Milorad Dodika da će pokušati izbaciti SDA iz vlasti na razini BiH?

Konaković: U istom intervjuu on je, također, rekao da su “ovi drugi pregovarači tvrđi”, da smo mi mnogo principijelniji. Da ono što mi radimo možda njemu manje odgovara. Ako Dodik bude želio da gradi BiH onako kako danas izgleda: kao koruptivnu, da ima partnere koje jedni druge ne zanimaju i da tamo gdje vladaju rade šta hoće – onda je bliži SDA. Ako je spreman da puhnu neki novi vjetrovi, onda nema dileme da će birati nas koji smo principijelniji. Mi mu nećemo tražiti pozicije za supruge, rodbinu, prijatelje i poslušnike. Tražit ćemo poštivanje Ustava, poštivanje institucija, uz uvažavanje razlika koje su jasne. Mi smo principijelniji i realniji.

Iskrena promjena se može desiti ako sa naše strane bude novi vjetar, nova energija. Ako ostanu ovi isti SDA, HDZ, SNSD, očekuje nas najveći egzodus u narednoj godini. Dao je Dodik dvojake izjave, ne sumnjam bi on želio da izbaci SDA, a, s druge strane, zna da smo principijelniji. Imali smo priliku razgovarati u Briselu i na još nekim mjestima. Mi ne igramo u rukavicima, naše namjere su iskrene, planovi čisti, nećemo raditi ispod stola. Ako je došlo vrijeme za takve vrste politika, bit ćemo vlasti. Ako se želi mešetarenje, dogovaranje, onda je realnije da SDA bude partner.

Tražit ćemo MVP BiH

Radiosarajevo.ba: Kako komentirate najave Dodika da će, zajedno sa Čovićem, tražiti poziciju šefa diplomatije?

Konaković: Svako ministarstvo ima prednosti i nedostatake. To je (MVP) jedno od najvažnijih ministarstava u strukturi Vijeća ministara BiH. Danas je mnogo lakše jer će taj dio vanjske politike kroz mrežu ambasadora biti kvalitetan do kraja, jer će Bećirović imenovati ambasadore. Komšić, također. Tako da ćemo sa njima dvojicom dosta dobro biti pokriveni što se tiče vanjske politike. Nismo govorili o konkretnim pozicijama. Imat ćemo svoje zahtjeve. Sigurno je da je MVP BiH biti jedan od prioriteta koje će tražiti naša strana. Ipak, najvažnije je definisati šta ćemo raditi, a ne pozicije.

Bez HDZ-a i Čovića se ne može formirati vlast

Radiosarajevo.ba: U RS-u se još vodi borba za pozicije. Jelena Trivić, kandidatkinja sa predsjednicu RS-a, optužuje Dodika za izbornu prijevaru. I Vi govorite o izbornim krađama. Postoji li opcija saradnje sa, primjerice, opozicijom iz RS-a na državnoj razini umjesto Dodika?

Konaković: Mi, naravno, ne isključujemo nijednu opciju. Ima neke koje preferiramo a neke koje su realnost. Vraćaomo se na naše “ponovo političko buđenje”. Političko buđenje kaže da se bez HDZ-a i Čovića u BiH ne može napraviti nijedna vlast, ni na jednom nivou. On kontroliše procese u ključnim institucijama. Izgubio je mjesto člana Predsjedništva, Željko Komšić je ponovo pobijedio, ali sve druge poluge su u rukama HDZ-a i HNS-a kroz koji HDZ djeluje. I imamo neke svoje želje, ali ne možemo ništa prejudicirati. Vidjećemo ko je od partnera spreman na koncept koji fukcioniše s naše strane. Oni koji su spremni možemo razgovarati…

Radiosarajevo.ba

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR