test

Komšić: Moj protivnik je politika HNS-a, HDZ-a i ono što Zagreb pokušava učiniti u BiH

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i kandidat za istu poziciju na predstojećim izborima smatra da ako bi se odgodili izbori razlozi za to bi bili protuzakoniti.

„Suština odgađanja je zadnji pokušaj HDZ-a da u ovoj nekoj vrsti sudijske nadoknade pokušava izvršiti pritisak preko Zagreba najviše Plenkovića i njegovih veza u Briselu pa i nekih briselskih krugova da se dobije neki određeni ustupak u smislu izmjene Izbornog zakona. HDZ je reducirao svoje zahtjeve i pokušavaju dobiti da se bar definiše način izbora delegata u Domu naroda PFBiH koja je bila utvrđena odlukom CIK-a koja je bila protustavna. Tadašnji CIK je to uradio, preferirajući HDZ odnosno u korist HDZ-a raspodjelu mandata u Domu naroda PFBiH. HDZ to sada samo pokušava ozakoniti“, kazao je Komšić u Dnevniku D FTV-a.

On je kazao da za izbor delegata u Domu naroda nije kasno.

„2018. je to pokriveno privremenom odlukom CIK-a. Nije se moglo pozivati ​​na rezutate popisa iz 2013. Ustav to direktno priječi i ta rupa stoji još uvijek. HDZ pokušava preko Michela i Plenkovića da zacementira rješenje koje je protuustavno. Ne vjerujem da se to može dogoditi“, istaknuo je.

Ističe da je odgađanje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne budžet odnosno da se njegovom odlukom obezbijede sredstva za financiranje izbora urađeno na zahtjevu šefa Misije EU i nekih ljudi u Ministarstvu vanjskih poslova.

„On to nije uradio. Oni se plaše povući potez kako treba zato jer su im i SNSD i HDZ rekli da su oni protiv nametanja odluka visokog predstavnika. Ako donosite pravu odluku, zasnovanu na mandatu, u čemu je problem. Možda malo favoriziraju HDZ. To smo vidjeli oko pregovora o izbornom zakonu u radu Misije EU. To je javna tajna da su se preferirala rješenja HDZ-a, čak se išlo do toga da se kaže „šta ćemo dati Zagrebu“. Šta da kažete a da ispadnete nadležni“, kazao je.

Na pitanje šta će dati u svom mandatu ako ga ponovo osvoji Komšić je rekao da se u ovom trenutku ne može povući iz ove priče.

„Niko nikad nije tražio da se povučem. To je laž obična koju su podmetali, niko nije tražio zaista. Nema nervoze. Ja prihvaćam rezultat kakav god da bude. Stranke ne biraju, biraju narod. A narodu je jako teško komandovati. Da svi stanu iza vas ne znači da ćete biti izabrani. I unutar stranaka imate otpora prema kandidatima. To je više stvar PR-a i prikazivanja“, dodao je.

Pojašnjavajući slikovito na šta konkretno misli rekao je da je „ovo samo prvo poluvrijeme igre“.

„Mi smo igrali tvrdu obranu i uspjeli smo zaustaviti našeg protivnika. U ovoj situaciji dominantan protivnik je politika SNSD-a i HDZ-a udružena. Fokus je na HDZ-u i HNS-u i Zagrebu. Ide drugo poluvrijeme. Ima još šanse da izgubimo. Ova priča o izbornom zakonu, o entitetima, trećem entitetu, federalizaciji će se nastaviti. Neće ona stati. Važan je taj omjer u samom Predsjedništvu. Ne želim ja da budem sudija, s moje tačke gledišta, hoće li to biti Bakir Izetbegović ili Denis Bećirović nije toliko ni važno. Siguran sam da nijedna ni druga politika neće zavaditi BiH da se neće proklizati u pogrešnom pravcu. Šta će narod odabrati mi moramo poštovati tu odluku. Postoji šansa da izgubimo utakmicu, a sudija je pristrasan. Sudija su stranci, oni su pristrasni da se ne lažemo“, kazao je.

Komšić je istaknuo da nije u politici Denisa Bećirovića ni Bakira Izetbegovića u ovom trenutku ne vidi da postoji protivnik BiH.

„Nisu oni moji protivnici moj protivnik definitivno je politika HNS-a, HDZ-a i ono što Zagreb pokušava učiniti u BiH, čak nitko nije osobno iz HDZ-a. Potpuno je svejedno hoće li to biti Čović ili neko drugi, stvar je u politici koja svoje temelje baštini tradiciju udruženog zločinačkog poduhvata od toga nikako da odustane iu tome je problem“.

Kazao je da mu je ideološki bliži Denis Bećirović, a da je koalicija sa SDA „koalicija na NATO-u i Izbornom zakonu, druge koalicije nema“.

“Ja bih rado i nakon ovih izbora da vidim ono što je propalo nakon 2018. veliku tu probosansku koaliciju u Sarajevu. To je neophodno da se neke stvari zaustavi. Na neki način do tog zbližavanja je dolo u završnoj fazi ovih pregovora oko izbornog zakona gdje su SDP, Naša stranka i DF našli su se na istoj strani.

Ja bih volio to da vidim, ali ne mogu ja to garantovati to ovisi o tim ljudima i strankama. Postizborna koalicija je „ražanj bez zeca“. Valja osvojiti mandate pa pričati. Daleko je to“, zaključio je Komšić.

Insajder.Media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR