Kojović: Volio bih da nam se Hrvati pridruže u izgradnji moderne i europske BiH

U tome ima mrva istine, i moram priznati da me to i boli i zabrinjava. Tako je zastupnik liberalne bosanskohercegovačke Naše stranke Predrag Peđa Kojović u novom broju Nacionala odgovorio na pitanje slaže li se s ocjenom da je politička i medijska atmosfera u Sarajevu prožeta bošnjačkim nacionalizmom, u posljednje vrijeme naročito usmjerenim prema Hrvatima. “Iskreno, u tome ima mrva istine i moram priznati da me to i boli i zabrinjava. Neprihvatljivo mi je da živim u zemlji u kojoj se netko, bez obzira na to je li to subjektivno ili objektivno, osjeća diskriminiran”, kazao je Kojović za Nacional.hr.

On je pravnik i novinar rođen 1965. u Travniku. Do početka rata u bivšoj Jugoslaviji radio je kao novinar za niz medija u BiH. 1991. postao je ratni izvjestitelj agencije Reuters iz Slovenije, Hrvatske i BiH, a poslije rata i iz ratnih žarišta širom svijeta. Živio je u Americi, a 2008. vratio se u BiH i pridružio Našoj stranci kojoj je, od 2015. do prošle godine, bio i predsjednik. Od 2010. do 2018. bio je u dva mandata zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Na općim izborima 2018. izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Naša stranka je socijalno-liberalna politička stranka BiH u čijem je osnivanju 2008. Kojović sudjelovao sa skupinom uglednih javnih intelektualaca, među kojima su filmaš Danis Tanović, redatelj Oscarom nagrađenog bosanskohercegovačkog filma ”Ničija zemlja” i kazališni redatelj Dino Mustafić. U proteklih nekoliko izbornih ciklusa, Naša stranka sustavno napreduje i jača, pa sada, među ostalim, ima premijera i ministarsko mjesto u Kantonu Sarajevo, dogradonačelnicu Sarajeva i načelnika jedne sarajevske općine, petnaestak zastupnika u kantonalnim skupštinama te parlamentima Federacije BiH i BiH, kao i vijećnike u općinskim i gradskim vijećima u više gradova BiH.

Kojović je u intervjuu novinaru Nacionala Borisu Paveliću govorio o aktualnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, a odgovorio je i na pitanje o tome je li aktualna politička situacija u Sarajevu prožeta protuhrvatskim bošnjačkim nacionalizmom.

“Zaista se pokušavam staviti u svačije, pa i u hrvatske cipele, i vidjeti stvari iz te perspektive”, odgovorio je. “Moja majka je Hrvatica iz Hercegovine, otac Srbin iz Hercegovine, puno moje najbliže rodbine su Bošnjaci. Dakle, mi smo jedna bosanska porodica u kojoj se istinski vjerovalo i živjelo po principima bratstva i jedinstva i nama ovo nacionalističko ludilo ne samo najteže pada, nego nas i najviše ranjava. Dodik nedavno kaže da sam konvertit, za SDA sam pred svake izbore četnik, a za HDZ vjerojatno skriveni SDA ili ”političko Sarajevo””, kazao je Kojović.

“Boli me što dio bosanskih Hrvata napade na politike HDZ-a doživljava kao napade ili kritike protiv Hrvata. Hrvati su bili uz BiH kada se glasalo o nezavisnosti, kada je trebalo braniti BiH od agresije Srbije i JNA. Volio bih da nam se pridruže u sada najvažnijem, krucijalnom projektu, izgradnji moderne, europske BiH. Nema BiH bez Hrvata. Naravno, ni bez Srba i Bošnjaka, a posebno bez Ostalih. Nema, barem, onakve BiH za koju se Naša stranka bori – a u proteklih par ciklusa smo najbrže rastuća stranka u BiH – svi ravnopravni na svakom pedlju naše zemlje. Razlog zbog kojeg sam uopće ušao u politiku i zbog kojeg se bavim ovim poslom je taj da učinim sve da svaki građanin BiH, i Hrvati i Srbi i Bošnjaci, a pogotovo Ostali, mogu reći – ovo je naša zemlja”, dodao je.

O tome što se događalo na nedavnome sastanku predstavnika sarajevskih političkih stranaka s Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, na kojemu je bio i Kojović, te o tome kako Naša stranka tumači aktualnu političku krizu u susjednoj zemlji, pročitajte u intervjuu koji je Predrag Kojović dao novom broju Nacionala.

Insajder.media

MEDIJSKI PARTNERI PORTALA INSAJDER.MEDIA

NAŠ IZBOR